DISTRIBUIȚI

Luna aceasta se împlinește un an de când Cinema Victoria din Bălcescu a fost, efectiv, dat în folosință cu program și astfel, timișorenii au putut merge din nou la film în afara unui mall. Este singurul cinematograf însă refăcut, iar acum, spre final de an al capitalei europene a culturii, ni se promite o nouă redeschdiere, după ce anterior, viceprimarul Ruben Lațcău avansase cu totul altă dată.

Reamintim, în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru titlul de capitală europeană a culturii se menționa că lipsa cronică a unor săli de spectacole decente se va compensa, cumva, prin refacerea fostelor cinematografe comuniste. Robu le-a cerut de la RADEF pe cele netransformate în cluburi de noapte și ulterior clinica medicală, precum cinema Parc, sau în biserici de pocăiți, precum cinematograful din Piața Doina, fostul cinema Unirea. Fostele cinematografe urmau să fie refăcute în săli de artă, pentru filme și nu numai. Iată-ne azi la 6 septembrie 2023, după un an în care turiștii nu ne-au invandat așa cum s-a întâmplat la Sibiu în 2007, că discutăm despre un singur cinematoraf terminat, dar și posibilitatea ca banii pentru celelalte să nu fie decontați de la Ministerul Culturii.

De altfel, și în comparație cu alte promisiuni, precum Multiplexity, Centrul cultural Mărășești sau Turnul de apă din Iosefin sau chiar sălile polivalente noi pentru oraș, cea de 3000 de locuri, pe care Politehnica nu e în stare să o termine de 13 ani aproape și cea mare, pentru care Cosmin Tabară aproape că nu postează să se laude și că a mai pus o agrafă de birou pe documentație, Victoria e o mică minune, căci iată, a fost gata chiar înainte de 2023. Asta, nota bene, în contextul în care Grădina de vară nu a mai fost renovată, la fel ca Filarmonica Banatul, proiect cu aspecte discutabile al lui Robu, abandonat de Fritz. Cinem-ul e gestionat de Centrul de Proiecte, care a anunțat un bilnaț cifric al acestui an plin de evenimente.

Primul an a însemna 622 de evenimente, atât publice, cât și private, la care au asistat 37.000 de spectatori. Pentru că au fost i filme pentru mămici cu bebeluși, procentul de copii al publicului e de 20%. Au fost 18 festivaluri de film organizate acolo (căci, altfel, nu prea există alternativă!), dar și peste 50 de întâlniri și discuții cu regizori și actori. În Bălcescu s-au mai organizat 40 de proiecții școlare, 18 conferințe și dezbateri, plus opt spectacole de teatru. Au mai fost acolo și concerte, spectacole de dans și chiar de circ. ”Ce a reușit Cinema Victoria și echipa sa într-un singur an depășește mult așteptările noastre inițiale, dovedind totodată că timișorenii au așteptat redeschiderea acestui cinematograf și l-au integrat deja în viața comunității. Acest model de succes ne încurajează să continuăm strategia noastră de reintroducere în circuitul cultural a vechilor săli de cinema ale orașului”, spune Dominic Fritz, propagandistic, așa cum ne-a obișnuit.

Să revenim însă la ceea ce ar fi trebuit să avem. În aprilie, Ruben Lațcău a susținut o conferință de presă-monolog, în care, fără să fie întrebat, a început săs e laude că Cinema Timiș va fi gata în mai, iar din iunie, vor avea loc primele proiecții. Ei bine, în lunie, când se vedea că lucrările nu erau gata, consilierul pe comunciare al primarului Fritz, Bogdan Marta, ne-a explicat cum că e nevoie de mai mult timp pentru lucrările de finețe. Acum, Centrul de Proiecte ne anunță că lucrările vor fi gata în octombrie, dar nu este clar dacă atunci vor și începe evenimentele la Timiș. ”Și dacă tot vorbim de surprize, «cinefilii de Cimișoara» vor mai avea parte de încă una în luna octombrie, când se redeschide și Cinema Timiș”, se menționează în comunicatul despre bilanțul Cinema Victoria. Nu mai vorbim despre faptul că Lațcău promite tot atunci că și Cinema Studio ar urma să fie gata vara aceasta, căci vedem cu toții, frunzele încep deja să cadă!

Și Cinema Dacia e în reabilitare, iar, ,a un moment dat, ar trebui să avem și cinematograful din Fratelia modernizat. În Freidorf, la locația cinematografului de pe Andreescu se face un centru cultural și social, proiect mai complex, similar celui din Plopi, care se ridică, însă, de la zero. Cinema Arta din Iosefin fusese dat Teatrului Maghiar, pentru a-și face o sală de spectacole, dar lucrurile s-au blocat din cauza unor procese. Practic, din vechile cinematografe, rămâne de văzut câte vor fi și refăcute. Asta și pentru că se anunță probleme cu finanțările de la Ministerul Culturii. Mai reamintim că la biroul Infrastructura Capitala Culturală șefă e ”eminența cenușie” a administrației Robu, Sanda Greblă, avansată și promovată de useriști, care, se pare, au avut o problemă doar cu o parte din oamenii fostului primar.

O vreme, la Victoria a fost centru medical. Pentru a sărbători revenirea la viață a sălii de proiecții, weekendul 15-17 va avea un amplu eveniment dedicat. Vom reveni cu programul detaliat în acest weekend, în alt articol.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ