Regizorul Florin Iepan și colaboratorul său Călin Meda pun la cale dezvoltarea cinematografiei din vesutl țării cu fonduri norvegiene, în cadrul unei colaborări cu orașul Bodo, viitoare capitala europeană a culturii. Se va crea un fond de film pentru județele de la graniță, dar se dorește și atragerea de filmări aici, plus că se va realzia un film de animație care va fi gata în toamna aceasta.

Județele incluse vor fi Timiș, Caraș-Severin, Arad, Bihor, și, dacă va exista interes, și Hunedoara. Practic, fondul de film este gândit pentru a ajuta și producțiile din partea aceasta de țară, căci la nivel național, se dau bani mai ales ales pentru casele de producței din București. ”Încercăm să propunem celor din regiunea de Vest săs e gândească să-și facă propriul lor instrument de finanțare pentru producția de film. În România,producția e finanțată prin Centrul Național de Cinematografie, o entitate care distribuie banii aproape exclusiv în București”, a spus Flori Iepan, cel care se ocupă de Asociațai Documentor. Pentru colaborarea cu Bodo vor exista mai multe vizite bilaterale.

Fondul va putea fi alcătuit în colaborare cu autoritățile și camerele de comerț. Vine și ca o compensare pentru limitele finanțării pentru Timișoara 2023 pe zona de cinema. ”Apelul am observat că a reușit să generez eitneres în zona de finanțări, nu știu publicul, vom vedea pe parcurs”, a punctat Călin Meda. ”Toată zona de capitală merge spre artele vizuale, acolo s-au dat bani mulți. E o zonă de nișă”, a punctat și Iepan.

Interesul autorităților este deocamdată un deziderat, mai ales că CJT nu mai dă bani la ROD Festival, organizat de Iepan. ”Dacă ne uităm la backgroundul domnului Nica, a cântat. În filme nu a jucat, dar ar putea să o facă mai bine într-un film artistic decât într-un documentar”, a pujnctat regizorul, cu ironia că Nica ar fi bun în rol de bucătar.

În cadrul acestei colaborări, la proiectul North by South-West se va crea și o animație de non-ficțiune, creație colectivă cu norvegienii din Bodo, oraș de dincolo de Cercul Polar. El va apărea în toamnă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ