Consilierii județeni timișeni au aprobat astăzi bani acordați prin schema de minimis pentru spitalele municipale și orășenești din Timiș. Cea mai mare sumă nu merge la Spitalul Municipal Timișoara sau Lugoj, ci la Sînnicolau Mare, unde primar este Dănuț Groza, ”umbra” președintelui CJT, Alin Nica.

Sumele sunt pentru investiții în aparatura medicală, în total, de 317.000. Primesc bani Spitalul Municipal Timișoara, Spitalul Municipal ”Teodor Andrei Lugoj”, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Orășenesc ”Karl Diel” Jimbolia, Spitalul Orășenesc Deta și Spitalul Orășenesc Făget. Cea mai mare suma merge la Sînnicolau Mare, 327.045 de lei, pentru ”Dotare aparatură medicală Spitalul Orășenesc Sânnicolau-Mare prin finanțare Consiliul Județean Timiș”, este proiectul depus de unitate spitalicească subordonată primăriei conduce de Groza. Doar Spitalul Municipal Timișoara (pentru neonatologie) și Spitalul Orășenesc Deta (precizează exact echipamentele dorite) au în numele proiectului indicații precise. Celelalte unități sanitare vorbesc despre achizția de echipamente.

Spitalele din Timișoara și Lugoj primesc aceeași sumă, 275.055 de lei fiecare. La Făget ajung  233.906 de lei, iar  Spitalul din Jimbolia primește 233.000 de lei. Cea mai mică sumă ajunge la Deta, 198.940  de lei. Se vor cumpăra cu acești bani un ecograf obstetrică-ginecologie și o instalație de radiologie mobilă full digitală, la spitalul Municipal Timișoara. De asemenea, din bani se voor mai cumpăra o masă electrică de operație, citoscoape flexibile, electrocardiografe, defibrilatoare sau electrocautere. Spitalele trebuie se deconteze banii până la 30 noiembrie anul acesta, pe baza regulilor din Ghidul de finanțare.

CJT poate finanțat doar astfel spitalele municipale și orășenești, deoarece are doar Spitalul Județean în subordine directă. ”Venim și în acest an în sprijinul spitalelor din județ, având în vedere că achiziția de aparatură medicală nouă este o povară financiară greu de dus de autoritățile locale. Calitatea actului medical va crește, iar timișenii nu vor trebui să se deplaseze pentru orice investigație la Timișoara. Toată lumea are de câștigat. Serviciile medicale de calitate sunt esențiale pentru orice comunitate. Mai sunt multe de făcut în această direcție, dar suntem pe drumul cel bun. Dacă luăm în calcul toate investițiile derulate de Consiliul Județean în prezent, vom avea parte de un salt calitativ major în sectorul serviciilor medicale în doar câțiva ani”, spune președintele CJT Alin Nica.

Prima dată s-au dat bani prin schema de minimis în 2019, când era președinte Călin Dobra, 1.428.412 lei. În 2020 s-au acordat finanțări în valoare de 2.804.261 lei, urmând ca în acest an să se acorde pentru toate cele șase spitale publice locale suma de 1.542.946 lei, peste 317.000 euro. Comform legii, în trei ani fiscali, un solicitant nu poate primi o sumă de peste 200.000 de euro rpin schema de minimis, fie din surse ale statului sau ale autorităților locale, fie din surse comunitare

LĂSAȚI UN MESAJ