DISTRIBUIȚI

În a treia lună a capitalei culturale europene, pe lângă evenimentele fâsâite, se dovedește constant că cei care fac PR cultural iau bani, și nu puțini, degeaba. Majoritatea evenimentelor culturale din oraș continuă să fie comunicate execrabil, iar apariția sculpturii ”The Middle Way” pe Bastionul Theresia a fost transmisă de o manieră lamentabilă de Muzeul Național al Banatului.

Și pentru deschidere oficială a Capitalei Culturale Asociația Timișoara 2023, rămasă cu o singură menire, comunicarea, a dat-o cu ”mucii în fasole”. Firma de PR plătită degeaba de asociația condusă de Ovidiu Megan nu a avut  o bază de date cu toată presa timișoreană, multe publicații și ziariști fiiind omise, pe criterii neștiute. S-a reușit și deosebita performanță de a acredita ziariști preferențial pentru deschiderea de la Operă, în timp ce în sală tronau locurile goale. De asemenea, multe instituții culturale continuă să-și anunțe evenimentele făcute din bani publici cu o zi înainte sau chiar în ziua desfășurării, pentru că, mai mult ca sigur, trebuie să afle de ele doar un cerc de ”pile” și nu plebea, care plătește taxe în oraș pentru evenimente. ”Performanța” supremă sunt mesajele de tip newsleter ale asociației și Centrului de Proiect, care ”recapitulează” tot felul de expoziții demult comunicate de presă.

În acest context în care PR-ul încă nu s-a trezit că suntem capitala europeană a culturii, anunțul despre sculptura ”The Middle Way” a fost făcut de oa mnaieră penibișă de Muzeul Național al Banatului. Comunicatoriid e la instituția condusă de Claudiu Ilaș au postat pe Facebook că pe Baston a apărut uriașa mână roșie, după care și-au adus ”aminte” să dea totuși șu un comunicat de presă, ca să nu rămânem doar ca în filmul Idiocracy, doar cu rețele de socializare. Altfel, cu o comunicare de tip surpriză eșuată, timișorenii nici nu au primit bine opera realizată de Bogdan Rață ”The Middle Way” (calea de mijloc), interpretată de mulți ca un simbol socialist, dată fiind culoarea roșie.

Mâana de peste 4 metri a fost realizată la Bienala din Liverpool din 2014, în cinstea faptului că orașul a fost capitală culturală europeană în 2008. ea șia re nuanța ”roșu Liverpool”. A stat până în 2016 în în faţa clădirii St. George’s Hall în insula muzeelor din Liverpool, dupăc are a ajuns în Piața Milenium din Baia Mare. . În 2017 a ajuns la Cascais , în Portugalia, pentru ca în 2018 să fie mutată la Porto. Din 2018 a ajuns în Ucraina, la Kiev, Mikolaiv și Dnipro. Ucrainenii au făcut-o albastră în pandemie, ca mănușile medicale, iar la Kunstahalle Bega a fost re-pictată în roșul său original.

Bogdan Rața  este sculptor, Conferențiar la Facultatea de Arte și Design Timișoara, co-fondator Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. ”Amplasarea lucrării The Middle Way pe Bastionul Theresia, în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, la invitația Muzeului Național al Banatului, va sublinia ideea de unitate multiculturală a orașului, sculptura monumentală devenind un pin ce va marca spațiul urban și piața din fața muzeului în relație directă cu celelalte orașe și instituții din Europa unde lucrarea a fost expusă anterior”, spune autorul.

Altfel, la fel ca și cu celebra Pepinieră de fier din centru, sculptura, ne-explciată și necomunicată anterior, nu a făcut o imrpesie foarte plăcută timișorenilor, cel puțin în comenatriile online. Ceea ce ne arată că, în continuare, cu excepția expozițiilor de la Muzeul de Artă și Festivalul Luminilor, capitala culturală europeană Timișoara continuă să fie, în mare parte, un eșec substațial pe bani mulți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ