DISTRIBUIȚI

Conacul Mocioni de la Foeni va fi reabilitate cu o investiție de 12 milioane de lei, realizată în mare parte cu fonduri norvegiene. Autoritățile județene spun că în 2024, clădirea va putea fi introdusă în circuitul turistic al Banatului, iar zona de sud-vest a județului, una mai săracă, va ajunge să conteze din acest punct de vedere.

Din 2020, reabilitarea Conacului Mocioni a fost inclusă pe lista de rezervă a programului RO-CULTURA, cu finanțare din granturi norvegiene. Conform reprezentanților CJT, finanțarea este estimată că va începe în aprilie 2021 și reabilitarea trebuie terminată în trei ani. Investiția va cnsta în reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului. ”Prin această investiție, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJT, Alin Nica.

CJ Timiș va contribui cu 20% din banii pentru reabilitare. De altfel, instituția a realizat deja documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. După accesarea liniei de finanțare se va scoate la licitație și întocmirea proiectului tehnic și a execuția propriu-zisă a lucrării. Investiția se va face printr-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting. Pe lângă importanța turistică a reabilitării conacului, există și o componentă educațională delco de neglijat, deoarece țin memoria vie referitor la familia Mocioni, una importantă în istoria Banatului.

Situat la 42 de km de Timișoara, Conacul Micioni de la Foeni a fost realizat în 1750 în stile neoclaisc, după proiectului arhitectului Mór Kallina. Cel mai cunoscut membru al familiei Mocioni a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin. Andrei Mocioni a făcut parte din senatul imeprial de la Viena. Născut la Budapesta, a fost un militant pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania.

foto: traveleurope.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ