DISTRIBUIȚI

Începe proiectul de anvergură de reabilitare a Conacului Mocioni din Foeni, proiect mai vechi, de pe vremea administrației Dobra. Emblematica clădire va fi refăcută în totalitate cu fonduri norvegiene și se vor înlătura inclusiv termoanele montate între timp.

Deocamdată, a început lucrul la proiectul tehnic, care va trebui să fie gata în șase luni. ”Mă bucur că lucrurile itnră pe un făgaș normal de desfășurare, după întârzierile de anul trecut. Cred că o bună comunicare cu antreprenorul și o bună supraveghere a lucrărilor vor face ca la final să avem unul dintre cele mai frumoase monumente din țară. Proiectul este mult mai complex. reabilitarea monumentului fiind doar una ditnre componente”, a declarat președintele CJT, Alin Nica. Bani vin prin granturi SEE (bani oferiți de Norvegia, Islanda și Liechtenstein), prin programul RO-Cultura.

Licitația pentru proiectare și execuție a fost câștigată de asocierea de firme T.T.&CO Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graphic Space SRL. Reprezentanta firmei a vorbit la conferința de lansare a proiectului despre problemele existente. ”Conacul și-a pierdut strălucirea de odinioară, suferind intervenții invazive . S-a montat inclusiv tâmplărie PVC”, a precizat Oana Radu. Valoarea totală a proiectului este de  16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro), din care valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de  9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).

Totul ar urma să fie gata în aprilei 2024, în 36 de luni de la semnarea contractului. Ambasadorul proiectul este Michael Edward David De Styrcea, nepot de frate al fiului adoptiv al ultimului moștenitor al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen.

LĂSAȚI UN MESAJ