DISTRIBUIȚI

Seria de concerte ”Unseen.Concert in the Dark” continuă la Timișoara cu un recital de muzică clasică la Sala Barocă a Palatului cu același nume, adică la Muzeul Național de Artă. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Seria de evenimente Unseen este dedicată în special persoanelor nevăzătoare. La Sala Barocă vor concerta Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel) și Monica Florescu (pian). Ambii artiști sunt de la Filarmonica de Stat din Sibiu. Violonistul de origien rusă și pianista, fondatori ai cunoscutei stagiuni camerale Florescu-Fernandez & Friends, vor interpreta piese ale unor compozitori celebri: Bach, Scarlatti, Vivaldi, Pärt și Maria Theresia von Paradis.  ”Muzica va fi liantul dintre noi, dar și punctul de plecare pentru o discuție cu publicul și artiștii de după concert, prin care dorim să descoperim și să aducem la lumină poveștile persoanelor nevăzătoare, cum experimentează și simt lumea, cum își formează amintiri, ce și cum își imaginează în timp ce ascultă muzică și multe alte experiențe pe care probabil că nu ni le-am imaginat vreodată și despre care cred că pot fi o sursă de inspirație pentru mulți dintre noi”, spune Cristina Bobe, autor al conceptului Unseen.

Participare este gratuită, dar în limita locurilor disponibile, în conetxt pandemic. După cocnert, publicul e invitat la o discuție cu artiștii despre experiența muzicii trăite în întuneric total. ”După atâția ani de experiență, a cânta pe întuneric, cu lumina stinsă, m-a făcut să mă simt de parcă am fost un începător. Experiența UNSEEN a început ca o descoperire de la zero, iar acum știm cum este să ne pregătim psihologic și tehnic pentru o asemenea provocare. În întuneric, orice sunet devine copleșitor”, spune Makcim Fernandez Samodaiev.

Evenimentul începe la ora 18. ”De obicei, atunci când cântăm într-o sală, simțim publicul, îi vedem fizic, sunt multe lumini și există această componentă socială a unui concert. Or, acum, este totul de o intimitate absolut extraordinară – pentru că nu mai ai niciun fel de stimul din exterior, doar stimulul auditiv, doar muzica. Nimic din afară, totul vine dinăuntru. Este o oportunitate de a accesa o introspecție pe care ești aproape nevoit să o faci. Și ca un detaliu de culoare: în cazul meu, la pian, este diferit față de un instrument cu coarde. Pianul fiind un instrument mecanic, cu clape bine definite, e foarte important să cunoști distanțele la care trebuie să apeși pe clape, căci altfel riști să nu nimerești notele”, spune Monica Florescu.

Iată programul evenimentului:

Suita nr. 1 pentru violoncel solo în Sol Major, de Johan Sebastian Bach

Sonate pentru pian, de Domenico Scarlatti

Improvizație pe temă de simfonie, de Antonio Vivaldi

Oglinzi în oglinzi, de Arvo Pärt

Siciliana, de Maria Theresia von Paradis

 

LĂSAȚI UN MESAJ