Melomanii se pot delecta vineri seara cu un concert extraordinar la Sala Capitol, ”Ecourile luminii”. Evenimentul marchează finalul proiectului de colaborarea româno-norvegiană din anul capitalei culturale europene, Eufonic Motions.

Organizatori sunt Asociația Tribul artistic, organizatorii proiectului. Concertul va fi dirijat de Cristian Spătaru. Pe scena sălii unde interpretează și Filarmonica Banatul vor urca pentru publicul timișorean două coruri: Vocea Timisienses, din România, dar și corul norvegian Edvard Grieg Korene, din Bergen, oraș care a fost capitală culturală europeană în anul 2000. Vocile vor fi acompaniate de Tymes Orchestra. În programul evenimentului care va începe la ora 19 sunt mai multe lucrări, dar două sunt speciale. Este vorba de două compoziții făcute special pentru Eufonic Motions. una este ”Frozen Echoes” (Ecouri înghețate), a Sabinei Ulubeanu, iar alta se numește „Psalm 143”, scrisă de Ketil Hvoslef .

Iată ce spune Ulubeanu: ”Norvegia reprezintă locul ideal pentru a putea explora trei surse majore de inspirație ale creației mele, și anume lumina, natura și caracterul transnațional al culturii ce poate fi redat muzical prin cel mai direct instrument pe care îl cunoaștem: vocea umană. (…) Căutarea luminii reprezintă o constantă în viața mea de creator, încă din anii studenției fiind preocupată de cum pot surprinde irizațiile celeste – în lucrarea «Vers le Ciel» pentru violoncel solo, sau fațetele luminii de apus preschimbate în sunet din lucrarea pentru trio «Soleil sur le Cloches». (…) Mai importantă este puntea cu orașul Timișoara, pe care am avut șansa să îl explorez în toate anotimpurile, absorbind lumina sa specifică emanată atât de situarea geografică, cât și de oamenii săi extraordinari. Aceluiași gen de proces intenționez să mă dedic în cazul în care voi merge la Bergen, unde există o comunitate locală impresionantă de muzicieni. Oportunitățile de schimburi de idei, posibilitatea de a documenta lumina specifică a orașului în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 ar veni pe un fond timișorean deja consolidat, integrat, și pe o preocupare antropologică cu rezultate deja consacrate”.

Iată programul:

Partea I – Cor a cappella

Ave maris stella – E.Grieg

En svane – E.Grieg arr. P.Robinson

Våren – E.Grieg arr. D. Hansford

Frozen Echoes – S. Ulubeanu (p.a.a) | lucrare scrisă în timpul schimbului de experiență din cadrul proiectului „Eufonic Motions”

Psalm 143 – K. Hvoslef (p.a.a) | lucrare scrisă în timpul schimbului de experiență din cadrul proiectului „Eufonic Motions”

Partea II – Orchestra & Corurile

Gabriel Fauré – Requiem op. 48, 1889 (editat de M. Rigaudière)

Soliști: Hilde Veslemøy Hagen – soprana; Lucian Onița – bas

Studenții, elevii și pensionarii au reducere. Biletele se pot lua de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ