Pianista română Sînziana Mircea va cânta astăzi la Timișoara. Detalii despre reprezentanția muzicală au fost comunicate presie abia astăzi, în ziua evenimentului, fără a mai avea timp să-l promovăm.

Sînziana Mircea susține un turneu, care începe la Timișoara, la Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”. Deloc întâmplător, căci festivalul are loc la Centrul Reformat Noul Mileniu, unde există una dintre cele mai noi și performante orgi din România. Concertul va fi atât pentru pian, cât și orgă. Tocmai de orgă și era nevoie, căci asta face unic acest concert al Sînzianei Mircea. ”Acest turneu reflectă grandoarea barocului în toată splendoarea lui, aducând alături de pian instrumentul cel mai reprezentativ pentru această epocă – orga. A fost un gând care m-a urmărit în ultimii ani, acela de a împleti sunetele pianului cu cel mai complex instrument creat vreodată, iar acum acest gând se transformă în realitate, datorită generozității cu care gazdele concertelor noastre au acceptat ideea ieșită din tipar, care are în sine o doză mare de curaj. Abia aștept să aud și eu pentru prima dată cum sună un pian și o orgă într-o biserică la Timișoara”, a declarat pianista.

Timișoara va avea ocazia să asculte un lucru rar la nivel mondial, recital de pian și orgă. Există puține partituri la nivel mondial, dar Sînziana Mircea a descoperit o altfel de lucrare în Biblioteca Conservatorului din Veneția, unde făcea cercetări în calitate de doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. La orgă va cânta italianul Davide Mariano, din Italia. ”Invitatul Sînzianei Mircea în acest turneu este organistul italian Davide Mariano, unul dintre cei mai talentați și activi tineri organiști la nivel internațional, cu apariții pe scene precum Musikverein și Konzerthaus Viena sau Notre Dame din Paris.” Mă bucut foarte mult să începem turneul la Timișoara, capitala culturală europeană în acest an, unde voi susține și un curs Erasmus la Universitatea de Vest din Timișoara, urmând ca apoi să revenim în România pentru concertul de la Ateneul Român din București. Împreună cu buna mea prietenă Sînziana Mircea, propunem un repertoriu neobișnuit, plin de surprize”, a declarat organistul italian Davide Mariano.

La festivalul ”Timișoara muzicală”, eveniment ajuns la ediția cu numărul 47,  vor fi și nume sonore precum: dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Națională a Franței sau pianistul David Fray. ””Festivalul Internațional «Timișoara Muzicală» aduce în cadrul celei de-a 47-a ediții, în anul în care orașul este Capitala Culturală Europeană, Orchestra Națională a Franței, alături de directorul său artistic, Maestrul Cristian Măcelaru. În agenda festivalului găsim și o serie de artiști valoroși din România și din străinătate: pianistul francez David Fray, violonista Sarah Nemțanu, flautistul francez Matthieu Gauci-Ancelin, soprana Dragana Radakovic, dar și dirijorul Gabriel Bebeșelea. Suntem foarte fericiți că pianista Sînziana Mircea a acceptat invitația noastră de a participa la această ediție a festivalului”, a declarat Ovidiu-Florian Andriș, Manager la Filarmonica Banatul, organizatorul festivalului.

foto: irinapacurariu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ