Consilierii locali USR-PLUS Rodica Militaru și Răzvan Stana au pregătit un proiect de hotărâre de consiliu local pentru un nou regulament deținerea animalelor de companie și nu numai. Cele mai controversate articole se referă la faptul că animalele care nu au proprietar nu vor mai putea fi hrănite, sub pretextul că astfel se formează haite de câini, dar ajung și prea mulți porumbei care fac mizerie în centrul orașului!

Pe lângă regulament, cei doi propun o modificare pentru a elimină acordul obligatoriu de la vecini pentru deținerea unui animale de companie. Regulamentul permite transportul de animalele de companei în mijloacele de transport, cu condiția ca animalelul să nu deranjeze ceillalți călători. ”Scopul a fost de a asigura bunăstarea animalelor și pentru o respectare a normelor sanitar-veterinare și de asigurare a ordinii și liniștii publice. Sunt regulie generale și specifice pentru deținerea câinilor. Avem și un regulament pentru deținerea pisicilor. Este permis accesul câinilor și a pisiclor și a animelor mici de companie în mijloacele de transport. Se modifică HCL-ul care prevedea deținerea acordului vecinilor de la bloc. Am dorit să abrogăm acordul  pentru că au fost cazuri de semnalare  aunor abuzuri. Considerăm că se poate funcționa cu normele din legea asociațiilor de locatari”, a spus Rodica Militaru.

Prevederea controversată este cea cu hrănitul animalelor, fie că vorbim de hrănitul porumbeilor din centru, un adevărat obicei al părinților de copi mici în Timișoara, dar și al câinilor și pisicilor de pe stradă. Răzvan Stana spune că nu vor fi amenzi pentru că un copil aruncă pufuleți porumbeilor. ”Știm că există multe discuții în spațiul public legat de una dintre prevederi. Vorbim de acea reglementare care va interzice hrănirea pe domeniul public și privat a animalelor și păsărilor. Una e să hrănești o piscă în fața blocului și alta e să creezi disconfort. Când cineva hrănește sistematic cinci câini pe stradă este un lucru care poate genera probleme cetățenilor. Mai mulți câini sunt de necontrolat, fac mizerie. Nimeni nu va acționa asupra unui copil care hrănește cu o mână de grăunțe niște porumbei. Nu este o invenție de-a noastră, este o practică în multe locuri ale României”, a spus Stana, de profesie veterinar.

Cei de la USR spun că nu se gândesc la montarea de automate cu grăunțe pentru porumbei, care ar limita hrana nesănătoasă și în exces dată de oameni porumbeilor. Însă au punctat că hrana dată de oameni porumbeilor este nesănătoasă pentru ei.  ”În Ungaria sunt amenzi pentru hrăinirea păsărisul. Administrația pariziană a raportat pierderi asupra monumentelor istorice de 150.000 de euro anual. Orașele din Italia interzic hrăinriea animalelor (n.r. spre exemplu, Veneția, altele însă permit, precum Milano). Nu este ok să hrănești porumbeii. Ceea ce noi le putem oferi nu le satisface cerințele nutritive. Resturile rămân și atrag șobolanii și șoarecii. Porumbeii alungă celelalte păsări, le strică cuiburile. Amenzile vor fi de 100 de lei, cu 50 de lei dacă să plătește în 48 de ore”, a mai argumentat Stana.

Așteptarea consilierilor este din centru, păsărilor se vor muta în…parcuri. Rodica Militaru spune că și ea hrănea porumbeii în copilărie, ar atunci erau mult mai puțini în centrul orașului, nu ca acum. ”Părerile să știți că sunt împărțite. 50% dintre oameni sunt pro și 50% sunt contra. Noi trebuie să fim reprezentanții tuturor cetățenilor. Amenzile care sunt de plătit sunt de 100 de lei, și 50 de lei dacă se plătesc în 48 de ore. La Oradea sunt amenzi de 2000 de lei. Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii. Doar că erau mult mai puțini atunci. Excrementele distrug statuile s-au renovat multe clădiriDacă nu va mai fi o sursă constantă de hrană pentru ei în centru, porumbeii se vor mut aîn parcuri”, a mai spus Rodica Militaru.

În perioada următoare, după 19 aprilie, la o dată încă nestabilită, proiectul va fi și în dezbatere publică. Publicația noastră a i-a întrebat pe inițiatorii regulamenului dacă s-au gândit și la bătrânii singuri a căror singură bucurie a mai rămas hrănirea unui animal de lângă casă, pe care nu îl pot adopta din lipsă de bani sau spațiu. Rodica Militaru și Răzvan Stana nu au avut niciun răspuns!

LĂSAȚI UN MESAJ