Ieri, Consiliul Județean Timiș a trimis către Ministerul Culturii solicitarea de banii pentru 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. În total, este vorba de peste 58 de milioane de lei, defalcați pe trei mari secțiuni de investiții.
Consiliul Județean Timiș cere 32.000.000 pentru investiții în infrastructura culturală, 18.679.000 de lei pentru proiectele culturale pe care el va desfîșura conform calendarului, și 7.379.000 de lei pentru plata serviciilor de comunicare, monitorizare și evaluare. Deocamdată, CJT nu are un termen de răspuns de la Ministerul Culturii, deși timpul se scurge deja în clepsidră. Până acum, Guvernul nu a alocat bani autorităților județene sau locale pentru anul în care capitala Banatului va fi capitala europeană a culturii. CJT a și cerut deja transferul primilor bani, pentru că timpul este tot mai scurt.
Alin Nica spune că banii nu vor merge la evenimente din alte localități. Cei din USR au acuzat recent că se vor plăti chermeze în alte orașe din județ din banii de la minister. ”Toate investițiile sunt destinate timișorenilor și vizitatorilor care vor alege municipiul Timișoara ca destinație turistică în 2023. Vom crea o infrastructură culturală de care comunitatea se va bucura mulți ani de acum încolo. Întreg județul va avea de câștigat în urma faptului că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă banii pentru investiții și proiecte culturale primiți de la Minister vor merge, în integralitate, către Timișoara”, spune președintele CJT.
Cele mai cruciale investiții se vor face la Palatul Baroc, care găzduiește Muzeul Național de Artă, de altfel, închis parțial tocmai pentru renovare. Se schimbă sistemele de control acces, antiefracție, supraveghere video, climatizare și wifi, iluminautl muzeul și sistemul de securitate la incendii. Muzeul va găzdui expozițiile cu operele lui Constantin Brâncuși, Victor Brauner sau Paul Neagu. De asemenea, al Muzeul Național al Banatului, găzduit acum de Bastionul Theresia se va moderniza Curtea de Onoare, iar la ,ansardă se va face un atelier de mediere culturală și pedagogie muzeală, în premieră în vestul României. Se va schimba și sistemul de climatizare și echipamente de păstrare a exponatelor.
Un nou spațiu expozițional va exista și la Casa Artelor, unde se află Centrul De Cultură și artă al Județului Timiș. La Cioca, așa cum Alin Nica a mai declarat, se va achiziționat o construcție temporară pentru evenimente, denumită HANGair. Reprezentanții CJT susțin că acest hangar va avea echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scenă, ecran led, dar și sistem de ventilație și încălzire