DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș a deschis licitația pentru întocmirea documentației pentru drumul nou de legătură care va fi construit ca legătură între partea existentă a centurii Timișoarei, autostrada A1 și aeroport. Dacă totul va decurge bine, toate hârtiile necesare proiecutlui propriu-zis ar trebui să fie gata până la începutul anului. 

Licitația publică vizează serviciile de realizare a studiului de fezabilitate, proiect tehnic și obținerea obținerea terenului necesar în urma unor exproprieri. Valoarea estimată a contractului pentru aceste trei chestiuni este esitmată la puțin sub 2 milioane de lei. Câștigătorul va avea la dispoziție 10 luni pentru a rezolva toată documentația. Ofertele pot fi depuse până la data de 1 februarie. Banii au ”apărut” în urma unei rectificări bugetare votate în ședință de plen la CJT, prin care s-au alocat alte 1,6 milioane de lei, față de cei 450.000 de lei care mai fuseseră prevăzuți în 2020. Drumul propriu-zis va avea o lungime de 8 km, cu două benzi pe sens. Drumul se va construi la sud de aeroport și va porni de la intersecția dintre drumul județean 609D și centura Timișoarei. Șoseaua va trece peste calea ferată ce deservește aeroportul și se va intersecta cu drumul comunal 62, dintre Remetea Mare și Ianova, și va ajunge la ”destinație”, la intersecția cu DN 6, unde e descărcarea de pe autostradă.

Drumul e privit cumva în context mai larg. Pe lângă o legătură mai bună și fluidă cu aeroportul, șoseaua va avea și o importantă în contexutl promisiunii construirii autostrăzii Timișoara-Moravița, în urma căreia va rezulta o legătură pe autostrada de la Arad spre Belgrad. ”Pe lângă beneficiile evidente, de creștere a vitezei de deplasare și a siguranței rutiere, investiția va juca un rol major și în dezvoltarea Aeroportului, motor economic de valoare pentru județ. De asemenea, șoseaua va avea un rol important și în perspectiva realizării autostrăzii Timișoara – Moravița, indiferent de ce variante de traseu vor fi selectate. Este nevoie să anticipăm creșterea valorilor de trafic în următorii ani și să lăsăm cale liberă dezvoltării economice. Adevăratul potențial al Timișului este frânat în prezent de lipsa unei infrastructuri adecvate. Lucrăm accelerat să schimbăm această stare de fapt în următorii ani”, a declarat președintele CJT Alin Nica. Drumul era o idee încă de pe vemea fostei administrații Dobra.

Beneficiile noului drum vor fi de scurtare a distanței către aeroport, creșterea siguranței în trafic, dar și reducerea poluării în Ghiroda și Remetea Mare, deoarece noua șosea va avea rol de centură pentru cele două localități. În total, pentru noul drum se estimează un cost total de 18 milioane de euro, cu tot cu TVA. Ieri, CNIAR a anunțat finalizarea lciitației pentru alt drum important care va aprăea în partea de nord a Timișoarei, legătura dintre Calea Aradului și autostrada A1, drum care va fi de 10 km.

 

LĂSAȚI UN MESAJ