DISTRIBUIȚI

Județul Timiș are în acest an pentru prima dată un buget participativ. Instituția a rezervat 1 milion de lei pentru acest an, ca proiect-pilot, iar de astăzi, fiecare își poate experima ideile în această direcție pe un site special dedicat.

Proopunerile d eidei se pot depune de azi, 5 mai, până la data de 25 mai.Toate informațiile necesare se găsesc pe platforma dedicată, www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Propunerile trebuie să se regăsească în următoarea paletă de domenii, de altfel largă: educația; serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; sănătatea; cultura; sportul; protecția și refacerea mediului; conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale; podurile și drumurile publice; turismul; infrastructura de stimulare a economiei și afacerilor; infrastructura IT și de telecomunicații. O persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect.

Cei interesați trebuie să completeze: titlul, domeniul, descrierea acestuia, localizarea, durata proiectului, beneficiarii, bugetul estimat, detalierea bugetului, pe cât posibil, să atașeze documente relevante (fotografii, schițe, planuri etc.) și să menționeze modul în care inițiatorul dorește sa se implice în proiect (voluntariat, cofinanțare, sponsorizări etc.). Alin Nica crede că bugetul participativ va apropia mai mult cetățenii de administrație. ”Bugetul participativ este în primul rând un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat –  în cazul nostru, un milion de lei – timișenii depășesc nivelul la care sunt doar consultați și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, prin votarea lui sau prin sprijinul acordat în implementare. Astfel, responsabilizăm cetățenii, le oferim decizia, nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine”, spune președintele CJT.

Administratorul public al județului, Marian Vasile, este inițiatorul acestui proiect. El spune că deocamdată, se începe anul acesta cu 1 milion, pentru că este și un proiect-pilot. ”Bugetul participativ, primul din istoria Consiliului Județean Timiș, responsabilizează atât cetățenii, cât și instituția, fiind un bun exercițiu de colaborare. Este un semnal că, în Timiș, decizia este centrată pe cetățean. Este o schimbare de paradigmă. Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la bază interesul și dorința timișenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali. Este suma de 1 milion de lei prea mică pentru un buget participativ? Noi credem că nu. Vorbim despre un proiect pilot, un exercițiu, care cu siguranță se va implementa și în următorii ani. Vom învăța din experiența anului 2021, iar apoi putem aloca mai mulți bani, dacă va fi necesar”, a precizat Marian Vasile.

Proiectele vor fi votate tot de timișeni, pe platforma dedicată, air votul este liber pentru orice timișean. Proiectele vor fi selectate în funcție de numărul de voturi exprimate, indiferent de domeniul din care fac parte, până se epuizează suma de 1 milion de lei. Proiectele selectate vor fi incluse în bugetul județului, iar apoi, vor fi implementate de aparatul de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ