DISTRIBUIȚI

Primarul  comunei Sînandrei, Claudiu Coman, a fericit mai multe firme la finalul anului trecut, cu lucrări importante, de sute de mii de lei. Majoritatea firmelor, cu sediul în comună, au primit contracte importante pentru lucrări de pavare, cu toate că apar ca plătind cărți de muncă pentru unu-doi angajați. Primarul susține economia locală, iar legea îi permite să atribuie direct contracte de lucrări dacă sumele sunt mici. Interesant este că pentru aceleași tipuri de lucrări au fost plătite mai multe firme.

Astfel, SC Mil Vest Construct SRL a primit 48.332 lei, fără TVA pentru lucrări de pietruire și reabilitare a drumurilor comunale din Sînandrei, Carani și  Covaci. Contractul a fost încheiat cu firma respectivă în data de 13 octombrie.  Firma cu sediul în Carani este înființată anul trecut și deja este impulsionată de primar să facă treabă în comună, nu știm cu ce angajați a asigurat firma lucrările de întreținere pentru care a fost plătită. În cele trei comune, în luna noiembrie, urmau să se semneze noi contracte pentru pavaje.

Pentru un drum pietruit și reabilitat este nevoie și de montarea indicatoarelor. Au fost achiziționate pentru drumurile comunei indicatoare în valoare de 53.409 lei, fără TVA, contractul a fost semnat cu Ro-Sign SA, din Timișoara, în data de 11 noiembrie.

Dacă tot a rămas bănet destul la bugetul local de cheltuit, primarul s-a gândit să nu intre în anul nou cu excedent bugetar. Așadar, în data de 24 noiembrie Primăria Sînandrei a încheiat un contract pentru lucrări de pavaj, cu o altă firmă  cu sediul în localitatea Carani, SC Euro Mos Consart SRL, care a luat ființă în anul electoral 2012. Aceasta, cu cei trei angajați pe care-i are a primit un contract de lucrări de pavaj în localitatea Carani, în valoare de 163.819 de lei.

Tot pentru execuție și montare de pavaj, tot la Carani, în aceeași dată, 24 noiembrie, o altă firmă fragedă pe piață SC Balia Junior SRL, cu sediul în localitate, și doi angajați, după cum arată informațiile online referitoare la firmă, a semnat un contract cu primăria de  352,822 lei, fără TVA. Deci, în total au fost alocați și plătiți 516.641 lei, fără TVA, doar pentru execuție și montare pavaj în Carani.

Lucrări de pavare, execuție și montaj, au fost comandate și în localitatea Covaci, în valoare de 197.860  lei, fără TVA. Tot în data de 24 noiembrie primăria a încheiat contract pentru aceste lucrări cu o firmă cu activitate modestă,  cu sediul în Timișoara, Willy Build. Nici aici nu știm exact cu ce angajați a ieșit firma în teren.

SC Group Dcm SRL, în sfârșit o firmă cu experiență și multe contracte la activ, a semnat un contract de lucrări cu primăria pentru  intervenții, reparații drumuri comunale în localitatea Sînandrei – DC 826, în valoare de 361.822 lei, fără TVA, cam cât au costat o parte din pavajele din Carani.

Ca să-și păzească investiția în pavele, primarul a decis, în data de 22 decembrie să plătească servicii de pază comunală, către  SC Manist Security SRL, firmă cu sediul tot în comună. Pentru suma de 87.840 lei, fără TVA. Cei 12 agenți ai firmei aveau obligația să patruleze și să păzească bunurile de pe raza satelor Sînandrei, Carani, Covaci, km 13 Sînandrei. Practic cei care păzeau comuna erau mai mulți la număr decât cei care au fost angajați pentru a lucra la pavaje.

Nu este greșit să investești în lucrări în comuna pe care o conduci, nu este greșit nici să susții investitorii. Însă nu este un secret faptul că achizițiile directe și contractele semnate în același fel sunt cel mai sigur mod de a putea redirecționa o parte din bani pentru foloase personale. Nu facem acuzații față de primarul Coman, dar tipul acesta de contracte nu pot să nu sară în ochi. Pavajele sunt necesare, dar mai puțin în comune care nici asfalt nu prea au pe străzi. De asemenea, este de dorit ca lucrările necesare ale comunei să fie realizate de firme locale, în cazul în care acestea chiar plătesc taxe și impozite pentru o serie de angajați și au afaceri serioase, nu doar pârghii de îmbogățire.

Cei mai buni critici vizavi de informațiile prezentate de noi sunt fără doar și poate cetățenii comunei, care trebuie să se pregătească de vot cu o imagine sănătoasă a edilului pe care l-au creditat la ultimul scrutin.

3 COMENTARII

  1. Problema cu Manist Security spre exemplu, e ca nu sunt platiti din banii primariei ci din taxe de paza suplimentare impozitului. Spre exemplu anul acesta se incaseaza 100 ron pentru deratizare si paza pentru fiecare imobil si ca totul sa fie la „vedere”, aceste taxe se incaseaza odata cu impozitul si nu sunt detaliate si in acest fel oamenii nici nu sunt constienti de aceste taxe suplimentare introduse de „marele” primar PSD-ist.

  2. Da plătim sa ne păzească 3 alcolisti care dorm pe bani noștri într-un gip pe câmp o sa pun și o filmare

  3. Da, anul asta taxa este 150 de roni. Va spun sincer de 4 ani de cand stau in Covaci nu am vazut urma de paznic sau vreo actiune de deratizare sau dezinsectie. Bani bagati in contul unor firme de unde edilii isi iau procentul. E inadmisibil asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ