DISTRIBUIȚI

Timp de trei zile, în județul Timiș s-au făcut ample controale cu inspectori de la comisariatele Gărzii de Mediu din Oltenia și București, inclusiv cu comisarul general Octavian Berceanu, care și scos o ”perlă” la conferința de presă. S-au descoperit nereguli multe, cu balastiere întregi care aruncua aici deșeuri periculoas,e inclusiv aduse de peste graniță!

Controalele au fost programate în Timiș în perioada 2-4 iunie, cu echipa de comisari detașați din Gorj, Mehedinți și Olt, alăturid e oameni de la București și de la Comisariatul Județean Timiș, sub supravegherea lui Octavian Berceanu.  Au fost în jur de 14 echipe pe teren zilnic, formate din comisari ai Gărzii de Mediu, alăturid e polițiști și jandarmi de la Gruparea Mobilă, care au controlat operatorii economici care au activități de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, sau care aveau activitate în domeniul agregatelor minerale, stațiid e betonare sau iazuri piscicole. Au avut loc și mai multe acțiuni de prevennței. În primele două zile ale controalelor au fost 25 de controale și s-au dat 29 de amenzi, în valoare de 1.523.000 lei, plus șapte sancțiuni de suspendare de activitate.

Comisaru general Octavian Berceanu, fost activist de mediu numit de USR la conducerea Gărzii Naționale de Mediu, a spus că astfel de controale se vor intensifica. Bucureșeanul a scos ”porumbelul” cu ”județul Timișoara”. ”Vom face acțiuni-fulger în județul Timiș, în Timișoara și celelalte municipii din județ (n.r, doar Lugojul mai e municipiu). Le mulțumim mult cetățenilor din județul Timișoara care ne-au trimis foarte multe sesizări și care sunt ochii noștri în teren. O parte din acțiunile noastre se datorează acestor sesizări. Garda de Mediu lucreză corp la coră cu alte instituții. Județul Timiț este județul în care vom interveni în forță, mulțumesc autorităților pentru cum ne-au primit și cetățenilor, că ne sesizează”, a declarat Berceanu.

În Timiș situația e mult mai bună ca în alte județe, dar exista problema deșeurilor aduse de peste graniță! s-au găsit patru balastiere în aceste zile de controale, cu deșeuri care urmau să fie aruncate ilegal. ”Modul în care funcționează primăriile aici este mult mai bun ca în alte zone. Primăriile din Timiș respectă legea mult mai bine ca în alte zone ale țării. Problema e că există balastiere care nu au autorizații de mediu, ceea ce este inadmisibil. Asta înseamnă că nici Garda de Mediu nu are unt recut superb vizavi de acțiunile în teren.  Aceste balastiere trebuie să fie verificate și de către alte insiituții. Batem clopotul să se audă, genul acesta de activitate are impact asupra mediului”, a mai precizat Berceanu.

Printre deșeurile pe care le aruncă clandestin cei care operează aceste balastiere se numără vopseluri, uleiuri, substanțe periculoase din domeniul lacurilor, baterii uzate. Aceste substanțe sunt aruncate astfel deoarece neutralizarea lor este costisitoare. De asemenea, apar și componente auto, după dezmambrările pentru piesele de care este nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ