Noul an școlar a început în această dimineață cu festivități restrânse în majoritatea unităților școlare din județul Timiș. Cu măști, dezinfectanți, viziere, containere, distanțare, dar fără nelipsitele flori, fotografii și emoții, mai mari pentru părinți decât pentru cei mici. La Colegiul Național Bănățean, una dintre cele mai prestigioase școli din oraș, de data aceasta, sub platanii din curte s-au adunat doar micuții din clasa pregătitoare.
Dacă altădată, curtea fostei Școli de fete era plină de ochii de copii de toate vârstele, cu uniformele în bleu-vișiniu, tradiționalele culori ale CNB, de data aceasta, totul a fost mult mai aerisit. După regulile pandemiei, doar micuții de 6 ani din clasa pregătitoare au avut parte de deschiderea anului școlar. Cu măști, uniformă și ghiozdane, însoțiți de părinți, cei mici au stat distanțați în curte, cu minți, și au făcut cunoștință cu doamnele învățătoare. Anul acesta sunt șapte clase pregătitoare la Colegiul Național Bănățean, iar pe rând, la festivitate au fost câte două simultan în curte. Dintre cele șapte, una este cu predare în limba germană. Tot șapte clase încep și liceul la una dintre cele mai bune școli din oraș. Pentru elevii mai mari, festivitatea de deschiderea s-a urmărit doar online în această dimineață, dar
de mâine, încep orele.
La fel ca alte 94 de unități de învățământ din cele 126 din județul Timiș, Colegiul Național Bănățean începe cursurile în scenariul hibrid, din cauza numărului mare de elevi. ”Suntem într-un an special și atunci și măsurile sunt speciale. Noi am adoptat Planul galben. E clar că pentru cei 2434 de elevi era imposibil să venim într-un Plan verde. Practic, pe cei mici, de clasa pregătitoare, îi vom aduce în două grupe, dar în aceeași zi, având diferența de o oră în care se poate face igienizare. Cei din clasa a V-a în sus, până la clasa a XII-a, vor veni într-un sistem hibrid, jumătate în clasă, jumătate online. După care după 14 zile se vor roti. Pentru cei de a VIII-a și de clasa a XII-a am reușit să identificăm soluția să vină toți la școală și să ne pregătim de examenele naționale care imediat o să bată la ușă”, a declarat directorul Sorin Ionescu.
La CNB s-au montat și containere modulare a câștiga spațiu suplimentar. În ele vor învăța elevii de la ciclul gimnazial, iar containerele sunt amplasate în curtea interioare dintre cele două pasarele. Elevii claselor pregătitoare vor veni pe rând la ore, air prima săptămână e una de acomodare, cu un program aparte. ”Acestei săptămâni îi spunem o săptămână de acomodare. Pentru că venim după șase luni în care copii aceștia nu au mai fost la școală. Prima grupă va veni de la 8:15 până undeva de 10.45. O a doua grupă va veni de la 12 până undeva după ora 14. Scopul este să îi aducem pe toți copii la școală, să-i reacomodăm cu școală. Sistemul este într-o dinamică deplină. După 14 zile vom reevalua totul”, a explicat Ionescu.
Deși sunt mulți elevi, cu Planul galben, accesul în școală nu e o problemă din punct de vedere al restricțiilor impuse de pandemie. Pentru că porțile, cu preș cu clor la intrare, sunt acum alrg deschise, este necesară o pază suplimentară. ”Probleme nu avem cu intrările. O problemă pe care probabil o vom avea va fi accesul persoanelor străine. Dacă înainte, țineam porțile închise, din acest moment, va trebui să deschidem cât mai mult toate intrările. Sperăm însă cu sprijinul Jandermiei, Secției 3 de Poliție să rezolvăm aceste probleme”, a explicat directorul.
Altfel, trebuie spus că la Colegiul Național Bănățean, în fiecare an, cerere de înscriere în clasele pregătitoare e foarte mare. În această vară, a fost, în premieră, ”bătaie” și pe locurile de la clasa cu predare în Limba germană. ”Spre bucuria noastră, e primul an în care numărul de elevi care solicită limba germană este mai mare decât de numărul de locuri pe care îl oferim. Ceea ce înseamnă că acest profil este într-o continuă expansiune”, a mai menționat Sorin Ionescu.
În județul Timiș, 29 de unități de învățământ încep școala în Scenariul verde. 95, majoritatea, sunt cu Planul galben (hibrid), iar două școli din Timișoara, Școala specială Speranța (din cauza lipsei de spațiu) și Școala Generală nr. 19 Avram Iancu Timișoara (din cauza infectărilor în rândul cadrelor didactice) încep cursurile în Planul roșu, doar online. Toate scenariile se reevaluează după primele două săptămâni. Județul Timiș are o rată de infectare cu coronavirus ce ne plasează în scenariul verde.