În contextul pauzei mari pricinuite de pandemia de coronavirus, Liga 3, mai mult ca sigur, nu se va relua. Cum varianta agreată și discutată e ca niciun club să nu retrogradeze, ACS Poli evită o a treia retrogradare în trei ani, lucru care nu era sigur, dar nici imposibil. Chiar și așa, viitorul clubului rămâne unul incert.

Practic, Răzvan Burleanu a venit cu patru variante. Să se continue Liga 3, să se oprească cu promovare și retrogradare, fără promovare și retrogradare, sau doar cu promovare. Ultima variantă a fost cea agreată de cluburi la consultarea cu președintele FRF. ACS Poli era pe locul 14, retrogradabil, când s-a oprit campionatul. ”Este o decizie pe care o înțelegem și o susținem. Condițiile și procedurile impuse de Ministerul Tineretului și Sportului şi Ministerul Sănătăţii pentru reluarea pregătirilor solicită mult bugetele cluburilor sportive profesioniste, cât şi infrastructura existentă. Miza mare este pe termen mediu și lung, de a găsi o cale viabilă prin care fotbalul din România să se consolideze, căci toate cluburile vor fi supuse unor presiuni financiare substanțiale ca urmare a efectelor economice ale pandemiei COVID-19. Decizia FRF ne avantajează aparent, dat fiind faptul că în momentul întreruperii campionatului ne aflam pe locul 14, retrogradabil. Nu ne doream însă să ne asigurăm salvarea astfel, ci doream să luptăm pentru ea pe teren, să dăm șansa tinerilor noștri jucători să se afirme și să crească”, a transmis clubul, printr-un comunicat de presă.

Actualii jucători nu au restanțe salariale. Viitorul nu e însă unul sigur la club. ”Suntem cu banii la zi. Am plătit și banii de la AJOFM, AJPIS. Ar mai fi diferența acea de până la 75%, de 500-600 de lei de jucător în cazul nostru. Noi am vrea să plătim și acea diferență, încă nu am discutat cu jucătorii. În afara de diferență, sunt cu banii la zi. Sunt datorii la ceilalți. Eu de când am venit am plătit până în iunie pe antrenorii de la Centrul de Copii și Juniori, domnul Boiț, Șunda. Dar mai au fotbaliștii de la echipa mare bani de luat”, spune administratorul special, Petrea Mușat, referindu-se la jucători neplătiți din Liga 2, după ce clubul a intrat în insolvență.

Și acum, ca și în sezonul trecut de Liga 2, clubul e în perioada de observație a procedurii de insolvență. În aprilie, Tribunalul Timiș urma să decidă dacă aprobă planul de reorganizare al clubului sau dacă ACS Poli intră în faliment. Starea de urgență a amânat judecarea speței și un nou termen se va da după 15 mai. ”La instanță va mai dura până avem termen. Va fi foarte greu, fotbalul va fi cu totul altfel. Se va schimba total. Trebuie să discutăm cu sponsorii noștri să vedem. Normal ar fi ca Adunarea Generală a Clubului să se reunească să decidă dacă clubul va continua, până să decidă instanța ceva”, consideră Mușat.

Așadar, sunt multe semne de întrebare, juridice și financiare, referitor la continuarea clubului în sezonul viitor. În cazul în care în toamnă ACS Poli va juca în Liga 3, staff-ul va fi, mai mult ca sigur, condus tot de Silviu Bălace. Jucători actuali au mulți contrat până la 30 iunie și rămâne de văzut dacă vor prelungi. ”Da, noi am discutat cu staff-ul și înainte de consfătuirea cu FRF, și după. Silviu Bălace rămâne. Cu jucătorii, rămâne de văzut. Eu cred că ne puteam salva și pe teren, pentru că am adus jucători experimentați”, consideră administratorul special.

O vreme, Mușat nu a avut acces în sediul clubului. Casa Politehnicii 1 a devenit hotel pentru medicii din spitale unde exista potențial de infectare cu coronavirus. Acest lucru i-a împiedicat pe cei din club să aibă acces la documentele pentru dosarul de certificare, pentru care au cerut păsuire. ”Abia astăzi am putut să revenim la sediu. Am trimis la FRF o solicitare de amânare pentru certificare, că a rămas cu termenul la 31 mai”, ne-a mai spus Petrea Mușat.

foto: facebook.com/ACSPoliTimisoara

LĂSAȚI UN MESAJ