Pe lângă primarul Dominic Fritz, care s-a tot exprimat înainte de refuzul aderării la Spațiul Schengen, viceprimarul Cosmin Tabără a emis considerații post-eveniment. El nu vorbește despre eșecul propriului partid, unul major, și nu susține boicotul comercial împotriva firmelor cu capital austriac.

Tabără nu vorbește de eșecul lui Iohannis, Gorghiu sau Bode, colegii săi de partid. ”Trebuie să arătăm că suntem mult mai sus decât gândesc unii. Politicienii trebuie să-și intre în rolul diplomatic, să facă cu toții front comun pentru interesul național și să rezolve problemele care au împiedicat votul favorabil de ieri. Este vremea să dovedim maturitate politică la fel ca în urmă cu mai bine de 100 ani, la Congresul de Pace de la Paris! În urmă cu câteva luni, oficialii români erau aproape siguri că 1 ianuarie va fi ziua în care granițele dintre România și restul statelor membre UE vor exista fără poliție de frontiera, fără vămi. “Vor fi doar niște linii care arată un hotar și atât. Poziția Olandei a fost una cunoscută cu mult timp în urmă, au spus clar de la început de ce nu acceptă, care sunt condițiile și ce trebuie făcut. Ba mai mult, au constituit împreună cu Suedia o comisie specială pentru România, cu scopul de a analiza dacă condițiile sunt îndeplinite după cum spune partea română și au constatat că așa este. Au exclus Bulgaria din ecuație, iar dacă totul depindea doar de ei cred că lucrurile erau decise favorabil. Austria în schimb și-a schimbat poziția în privința apartenenței României la spațiul Schengen pe ultima sută de metri, deși erau câteva semne de întrebare apărute cu ceva timp în urmă și probabil neluate în seamă de către diplomația românească, motivul fiind un grad de risc major în privința votului”, spune Tabără.

Liberalul a pomenit despre faptul că diplomația, condusă de Aurescu și Iohannis, colegii săi, a acționat bine, dar tardiv, o declarație mai mult decât amzuant, dacă nu, ridicolă. ”Austria a devenit din ce în ce mai radicală, poate și prin faptul că alegerile regionale bat la ușă, iar actualii guvernanți au de făcut câteva deconturi electorale. Au găsit de cuviință să acționeze electoral, cu mesaj radical naționalist aplicat pe pielea romanilor. Noi am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru. Diplomația românească a acționat unitar, un lucru de apreciat, poate puțin tardiv. 2023 trebuie să fie borna finală și să ajungem prin diplomație la un acord cu toate statele membre UE, inclusiv Austria. Diplomația să fie activă și să accepta dialogul cu partea austriacă, să rezolvam ce e de rezolvat”, mai spune viceprimarul.

De asemenea, Tabără nu susține obicotul firmelor austriece. ”Este doar un gest de fățărnicie și de a ne arăta mușchii pe social media, fără efect, realitatea va fi alta. Lumea va continua să colaboreze cu societățile care deși au capital austriac produc în România, fac activități comerciale aici, sunt conduse de români și au angajați români. Efectul diplomatic va fi 0. Pe de altă parte, votul Austriei nu este dorința omului de rând, a fost unul politic”, a mai punctat vicele.

LĂSAȚI UN MESAJ