Apariția noilor focare de pestă porcină, la Chevereș, respectiv Moșnița, a determinat noi măsuri stricte pentru crescătorii de suine din zona infectată, respectiv zona de control temporar. Reamintim că pe fondurile de vânătoare din comunele din sud-estul Timișoarei au fost găsiți porci mistreți morți, iar testele au confirmat că și-au găsit sfârșitul din cauza pestei porcine africane.
Conform unei adrese trimise de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș localităților vizate, există o zonă infectată pe raza de 8 km de la locul găsirii ultimelor cadavre, la Moșnița, formată din localitățile : Urseni, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Giarmata Vii, Ghiroda, Timișoara- zonele Modern, Ciarda Roșie și Buziașului. De asemenea, există o zonă de control temporar, pe raza de 8-13 km, care cuprinde următoarele zone: Uliuc, Unip, Icloda, Sacoșu Turcesc, Dragșina, Bazoșu Vechi, Izvin, Recaș, Ianova, Giarmata, Cerneteaz, Covaci, Dumbrăvița, Chișoda, Giroc, Rudicica, Timișoara (zonele Mehala și Freidorf).
Pentru toți crescătorii de porci din aceste localități și cartiere ale Timișoarei, există o serie numeroasă de obligații, pentru a preveni răspândirea bolii. Fermierii sunt sfătuiți să nu intre în crescătorie cu hainele și pantofii cu care au intrat și pe stradă, iar la intrarea în locul unde stau animalele să să aibă o tăviță cu paie îmbibate cu sodă caustică. Porcii trebuie ținuți în spații îngrădite, astfel încât să nu ia contact cu alți porci domestici sau mistreți. De asemenea, porcii nu au voie să fie hrăniți cu mâncare ce conține carne de porc sau carne de mistreț.
Scroafele sau vierii nu trebuie scoți în perioada aceasta din exploatații, pentru montă. Crescătorii nu trebuie să cumpere porci din locuri necunoscute, fără crotalie și fără certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. De asemenea, este interzis să fie hrăniți cu iarba culeasă de pe câmp, deoarece plantele ar fi putut intra în contact cu mistreți bolnavi. Peste porcină nu se transmite la om și nu are simptome care să nu poată fi atribuite și altor boli.
Totuși, există semne ce pot indica simptome de pestă porcină africană. În primul rând, moartea rapidă a porcilor, dar și febra, între 40,5-42 de grade. Animalele bolnave manifestă roșeața sau învinețire a pielii, arginii urechilor, vârfului picioarelor, abdomenului și pieptului. Alte simptome sunt lipsa poftei de mâncare, apatia, împleticirea la mers, vomitări, diareea, inclusiv cu sânge, sau urdori la urehi.Dacă suspectați că porcii sunt bolnavi, sunați la DSVSA Timiș.
O serie de măsuri pentru a preveni pesta porcină se aplică și fermierilor care nu cresc porci, după cum a și transmis Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș, conform planului de măsuri adoptat în Timiș. Toate mașinile agricole, combinele și tractoarele, când ies de pe tarlale și când se deplasează dintr-o zonă în alta trebuie să fie dezinfectate de proprietar sau utilizator. Nu se vor aduce în ferme sau gospodării produse agricole, precum furaje sau recoltă de cereale, din zonele carantinate (cei 13 km).