DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei spune că a hotărât să predea creșele din subordinea municipalității Inspectoratului Școlaru Județean Timiș, deși inițial nu s-a dorit asta. Dominic Fritz spune că schimbările legislative făcute la solicitarea Ministerului Educației Naționale au produs un adevărat haos și că primăria nu dorea să fie parte din asta.

Legal, primăriile pot opta dacă predau creșele la inspectoratele școlare ca organizare (nu și ca patrimoniu), sau le mențin în continuare, plătind salariile angajaților. ”Deși ne-am hotărât să rămână creșele la noi, decizie luată de multe municipii, ne-am dat seama că acest proiect este unul haotic , în care multe decizii și proceduri se fac pe genunchi, și avem mari semne de întrebare dacă, într-adevăr, poate funcționa așa cum prevede legea adică să  să fie în subordinea primărie un Serviciu Creșe, și, în același timp, să funcționeze după regulamentul de înscriere și politica de personal a inspectoratului. Această structură pare să fie o nouă struțo-cămilă care nu are cum să funcționeze, nu în modul în care ministerul a abordat reforma creșelor și de aceea, m-am hotărât să trecem creșele la minister și inspectoratul școlar”, a anunțat edilul.

Primarul spune că cel mai problematic va fi cu înscrierule pentru viitorul an școlar, care începe din toamnă. ”Nu este o decizie pe care am luat-o ușor, tocmai pentru că noi credem în relația pe care am creat-o cu părinții, cu o modlaitate nouă de înscriere foarte transparentă și care a avut succes, că acest lucru aduce calitate creșelor. În același timp, trebuie să iau la cunoștință acest haos. În această tranziție, doar în 28 aprilie a apărut metologia de organizare și funcționare a creșelor. Doar săptămîna trecută a venit o circulară de la minister, care a schimbat metodologie, în ziua în care au început preînscrierile și noi nu vrem să contribuim la acest haos. Vom face această predare, cu care cred că și consiliul locla fa de acord, și ministerul și nspectoratul să-și asume acest lucru”, a punctat primaurl, cumva spălându-se pe mâine de haosul creat de Guvern, în speță, ministerul cndus de liberalul Sorin Cîmpenau.

Marea ”miză” este că grilele de salarizare din sistemul de educație ar fi sub salariile oferite de primăriile mari. Timișoara este în acest caz. De asemenea, nicio directoare de la cele șase creșe de stat din oraș nu îndeplinește condițiile de vechime impuse de minister. Serviciul Creșe al primăriei, firește, dispare. ”Va trebui să desființăm oficial Serviciul Creșe. Mare majoritatea a personalului va putea fi preluat de inspectorat, dar directorii care sunt acum nu se mai încadrează în noul cadru legal și, din păcate, va trebui să încetăm contractele în urma acestei desifințări”, a mai precizat primarul.

Aura Danielescu spune că înscrierile vor începe la 30 mai. ”După preluarea și depășirea, sperăm, a tuturor onstacolelor în organizarea predării-prleuării, inspectoratul, prin grădinițele unde vor fi arondate creșele, va egstiona înscrierea. Deocamdată, dumnealor se ocupă de etapa de reînscriere. Însceirea începe în 30 mai și se derulează până în 31 august. Vom veni cu procedura de calendar în interiorul perioadei, având vederea situația nouă cu care ne confruntăm”, a precizat inspectoarea școlaăr generală.

De la început, au fost de acord cu predarea creșelor în rețeaua școlară gestionată de inspectorat localitățile Cenad, Gottlob, Deta și Gătaia, iar, ulterior, și Sânnicolau Mare a luat această decizie. Timișoara, Lugojul, Girocul și Moșnița Nouă dureau să păstreze creșele în propria organizare. Aura Danielescu a transmis că și comuna Giroc va proceda similar ca Timișoara.

Nu este clar dacă la ședința de consiliu local de astăzi, proiectul de HCL care va reglementa predarea creșelor va fi deja gata, pentru a fi spus la vot. Primarul a spus că se încearcă pe cât mai repede posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ