DISTRIBUIȚI

Dumbrăvița nu este doar o comună bogată, ci și o localitate în care proprietarii sunt puși în situații mai mult decât ingrate, deși au dat bani grei pentru proprietățile lor. Circul mare e cu strada privată Vasco da Gama, pentru care fostul lider de galerie polistă Cristian Brâncovan cere bani, aferenți dreptului de servitute. Cei din PRO România acuză că el a cumpărat premeditat strada și că poate cere aceste drepturi financiare aproape feudale cu largul concurs al primarului Horian Bugarin.

Proprietara terenului pe care se află actuala strada Vasco da Gama este Alina Sperlea, actuală consilieră locală în comună, din partea partiului PRO România. Sperlea a vrut să doneze strada aferentă, alături de altele din aceeași zonă, dar totul s-a împotmolit după ce nu a mai avut procură de la fostul soț, cu care se afla atunci în proces de divorț. Străzile au rămas nedonate, iar, peste ani, ANAF a pus sechestru pe el, pentru datoriile proprietarei. Ulterior, străzile, la fel ca și alte bunuri sechestrate, au fost scoase la licitație la prețurile de ”pomană”, uzuale la licitațiile ANAF. Surpriză, singurul interesat era Cristian Brâncovan, fostul lider de la galerie de la Poli.

Alina Sperlea spune că Brâncovan a mers la ”pont” la licitații, cu informația de la o angajată ANAF, premeditând situația în care astăzi a cerut și 13.000 de lei cuiva care a avut nevoie de dreptul de servitute pentru strada Vasco da Gama! Legal, pentru o autorizație de construcție, e nevoie de dreptul de servitute, adică accesul la drum. Sperlea spune că Brîncovan o atacă degeabă. ”Cum poate acest domn Brâncovan să iasă în spațiul public și să arunce cu mizerii înspre mine. El a mers la licitații și a luat acel drum cu 6500 de lei, din evalaurea de 30.000 de euro. Eu nu am știut. ANAF nici măcar nu mi-a trimis somație, proces-verbal. Singurul care merge la aceste licitații este domnul Brâncovan. De unde știe despre strada Vasco Da Gama? De la prietena sa, Gabi Bogdan, care din domn nu-l scoate”, spune Alina Sperlea.

Aceste terenuri, care rezultă din PUZ-uri, se pot dona de către proprietari, dar nu este obligatoriu legal. De aceea, Adrian Pau, seful PRO România Timiș, spune că Brâncovan nu încalcă legea, ci e doar un mare fariseu, impresie pe care o au și unii fani poliști. ”Discutăm despre activiști civici, care se luptă cu hoții de buzunare în tramvai,cu cei care bagă mâna într-un buzunar al unui om. Dar nu avem niciun fel de problemă când băgăm mâna ân bugetul Primăriei Dumbrăvița. După ce a cumpărat un drum la licitație și l-a foerit primăriei Dumbrăvița la un preț de 500 de ori mai mare. Este inadmisibil! Numai haiducii făceau așa ceva. Am convingerea că donnul Brâncovan își va revizui această atitudine și va arăta că el este un activist civi într-adevăr”, săune Adrian Pau.

Revenind la procedurile legale. Pe vremea lui Victor Malac, fostul primar PSD, cetățenilor proprietari de străzi li se punea în vedere că nu sunt obligați să doneze strada, dar erau avertizați, în stilul în care se bate șaua să priceapă iapa, că dacă nu le întrețin, vor fi amendați. Altfel, primăriile, pot, firește, expropria, prin stabilirea unei comisii de negociere cu terții. Horia Bugarin nu face însă asta cu strada Vasco da Gama! Autoritățile trimit cetățenii să se înțeleagă cu proprietarii!  ”Domnul Brîncovan a luat această stradă din 2019. Din augusut 2021 a început să încaseze acest drept de servitute. De ce începe în 2021, în august?” se întreabă Pau.

Cei de la PRO România au adus în fața presei un domnu Tuță, care a luat cu 8000 de euro nouă astfel de străzi, licitate tot de executiori judecătorești, pe care le va dona municipalității. Mai mult, spun că vor să cumpere strada Vaso da Gama! ”Dacă primăria nu vrea, noi, PRO România, vom face demersurile și vom cumpăra acesl teren la valoarea pe care dânsul a dat-o, sau cu un adaos comercial, între 10-30%”, a mai spus Pau.

Cei de al PRO România au pomenit și despre alte probleme apărute în presă referitoare la Horia Bugarin, care dărâmă pereți prin primăriei fără autorizație, sau care ar avea o psicină făcută fără autorizație în curtea vilei sale din Dumbrăvița. ”Când intri în USR, ți se face o injecție, că toți sunt infractori”, a mai punctat Pau, referitor la contrastul dintre declarațile și faptele unor useriști.

foto: debanat/ro

LĂSAȚI UN MESAJ