DISTRIBUIȚI

Informații interesante apărute în cazul terenului de fotbal Mănușarul, situat în Ciarda Roșie, nu departe de marginea orașului. Deși primarul Nicolae Robu spune că terenul nu figura în acte ca teren de sport, Cristian Brâncovan, lider în trecut al galeriei lui Poli, CVUCS, a publicat pe Facebook documente prin care susține că terenul figura ca unul de sport și în acte!

Problema cu Mănușarul este că în zonă, urmează să se ridice un proiect imobiliar, pe terenul situat pe străzile N. D. Cocea și Theodor Pallady. Planul Urbanistic Zonal care permite ridicarea unui proiect imobiliar acolo există din 2008, de pe vremea fostei administrații Ciuhandu. Totuți, autorizația de construcție a fost emisă la final de 2019, într-adevăr, în baza PUZ-ului. Cristian Brâncovan a publicat acte în care ar reieși că terenul de sport figura și oficial cu destinația pentru fotbal. ”Pe amplasament se află o construcție P +1E, cu o suprafață construită de circa 130 mp, ți un teren de sport. Clădirea existentă are funcțiunea de vestiar și grup sanitar aferente terenului de sport. Amplasamentul studiat se compune din parcela identificată prin CF nr 1593 și nr top, 157/1/1/2, suprafață de 10838 mp”, se arată într-o fotocopie postată de Brâncovan pe contul său de Facebook.

Conform legii, pentru a schimba destinația unui teren de sport care figurează ca atare în cartea funciară, este nevoie de o hotărâre de Guvern care să aprobe la asta, similar cu demolarea unei baze sportive. Exact așa va fi și procedura la Stadionul ”Dan Păltinișanu”, unde nu se va începe demolarea până nu se va emite o HG în acest sens. Revenind la teren, el a fost cumpărat de un dezvoltator încă din 2006. Probabil cu planurile făcute în 2008 s-au făcut demersurile pentru PUZ-ul care să permită ridicarea unei construcții cu mai multe etaje într-o zonă de case, majoritatea cu un singur nivel sau un singur etaj. A venit criză însă, dar iată, că în anul crize provocate de coronavirus, de dorește începerea șantierului efectiv.

Vineri la prânz, primarul Timișoarei a spus că nu are nicio vină pentru eliberarea autorizației de construcție. ”Nu le este rușine celor care îmi pun mie în cârcă așa ceva? Eu am spus că voi fi absolut, cu tot sufletul, alături de oameni, pentru că nu eu am aprobat așa ceva. Este PUZ din 2008, care a produs efecte. Dacă cineva a făcut ilegalități, să vină Procuratura! Și să-l pedepsească, să-l trimită în judecată! Eu nu fac ilegalități, să fie limpede. M-am interesat, este proprietate privată. Cine e de vină că nimeni în istorie nu a consemnat în cartea funciară că acolo este teren? Și când vine document că un proprietar privat vrea să facă ceva ce este în concordanță cu PUZ-ul din zonă și tu n-ai de unde să știi că parcela cu numărul și indicativul nu știu care, de facto, a fost un teren de fotbal în timp, în istorie, și apare în cartea funciară că e suprafață construibilă, cu titulatura de «curți-construcții», păi cine e de vină pentru asta? Ar fi trebuit atunci, când s-a făcut PUZ-ul să reacționeze imediat cetățenii cu ocazia dezbaterilor publice. Ar fi trebuit atunci cineva să reacționeze, din 2008. Proprietatea e privată din 2006”, spunea primarul.

Vineri seara, Robu a mers în zonă, unde a semnat o petiție făcută de locuitorii din Cartierul Ciarda Roșie, împotriva construirii unui imobil mare pe un teren de fotbal, fie și unul într-o stare proastă.

Altfel, Cristian Brâncovan dă și el vina, în principal, pe cei care au aprobat PUZ-ul. ”Îi solicit primarului Robu revocarea HCL-ului prin care administrația Ciuhandu, Orza & PSD au schimbat destinația terenului de sport din Ciarda Roșie în teren construibil, și sesizarea Guvernului și Prefecturii (PNL) în vederea aplicării sancțiunii de reîntoarcere a bazei sportive în proprietatea statului, prevăzută de legea sportului. Din noile documente aflate în posesia mea rezultă foarte clar că în cartea funciară terenul era notat drept teren de sport, dar legea sportului a fost nesocotită de administrația Ciuhandu, Orza & PSD. Dacă primarul alege să protejeze interesul public, atunci construcția blocului pe terenul Mănușarul urmează să fie sistată”, spune Brâncovan, pe Facebook.

foto: https://www.facebook.com/cristibrancovan

LĂSAȚI UN MESAJ