De sâmbătă, timișorenii pot vizita o expoziție inedită la Galeriile Jecza. Se intitulează „Sparring partener” (partener de antrenament) și cuprinde lucrările pictorului Cristian Sida.

Artistul este unul dintre cei mai în vogă pictori români contemporani. Este conferențiar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, dar și membru al Uniunii artiștilor Plastici din România. Sida a ales pentru expoziție 25 de lucrări pe hârtie și intervenții pe fotografii și suporturi alternative, dar și alte 15 lucrări pe pânză de dimensiuni foarte mari și medii din seriile Pour les privés d’amour et de pinard, Pigerolles, Corsica – Biguglia (2016 – 2024). Lucrăriel făcute la Timișoara sunt  rememorări și revizitări ale desenelor făcute în Corsica între anii 2021 – 2024, transpuse în aceeași tehnică, pastel, cărbune, marker, pe formate mari ori panoramic.

Iată ce spune artistul: ”Prin desen îmi marchez locul, existența. Traiectoria mea plastică este dată în mod firesc de relația complementară între ceea ce trăiesc și ceea ce visez. Obsesia pentru detalii anatomice nu este întâmplătoare, însă nici premeditată. Subconștientul (meu) este un sparring partner. Desenezi zona care te doare, iar creația devine un panaceu universal, o terapie. Puterea de convingere a liniei a fost determinată în noiembrie 2015. Într-o noapte la hotelul Ibis din București, G. L. mi-a pregătit un mic dejun cu 48 de carioci, o revistă Șoimii patriei și o pară. M-a repoziționat în raport cu pictura pe pânză și m-a împăcat cu linia. Un exercițiu simetric, primele mele scrawls-uri s-au întâmplat în 1979 pe caietele de lecții de franceză ale mamei mele. Desenul accidental tehnic decorativ – grafic – pictural – sculptural – orb – surd – convențional – caligrafic devine geneză. Desenul este ordonator al spațiului cu funcție estetică, organică, de schelet. Nimic prestabilit în afara suportului, desenul devine un ready-made ajustat”.

Vernisajul e la Galeria Jecza, sâmbătă, 13 aprilie, ora 18. Acolo puteți regăsi și ultimul catalog al artistului, ”16 19”. Expoziția va sta pe simeze până la 19 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ