Unul dintre proiectele interesante ale anului 2023 a fost Remix ID, o inițiativă care nu a fost doar artistică. Proiectul a implicat documentarea istoricului multietnic al Banatului, iar pe lângă componenta sociologică, au existat și manifestații artistice frumoase în acest an.

Documentarea poveștii celor 12 etnii mai reprezentative numeric este însă marele câștig al acestui proiect. Mirela Stoeac Vlăduți a povestit că ideea s-a născut câdn a realizat că lumea bunicilor noștri este pe calea de dispariție, în contextul în care fosta jurnalistă avea o bunică ce a trăit pe insula Ada Kaleh. Așadar, s-au apucat să strângă povești din rândul celorlalte comunități alături de care trăiesc românii din Banat: șvabi, maghiari, sârbi, bulgari, croați, romi, ucraineni, slovaci, cehi, armeni, italieni, evrei. Amintirile au fost strânse într-o cutiuță de len pirogravat, aproape magică, plină de povești și numai bună de făcut cadou.m

Și asta e nu e tot. În 19, s-a organizat un eveniment cu Ulrich Schleicher, Nuclues by U: Kustik, un eveniment ce a îmbinat muzica și tehnologia. De asemenea, săptămâna trecută, la final de noiembrie, s-a organizat spectacolul Ethnic Love Mix Vol. 12 – Folclorul etniilor minoritare remixat. A fost evenimentul de apogeu și care a pus capăt proiectului pentru acest an. La spectacolul de dans, Cinema Victoria s-a umplut, spre bucuria organizatorilor. Au participat inclusiv mulți elevi, dar și copii cu dizabilități. Gastronomia și portul popular au avut locul lor în spectacol, alături de muzică și dans.

Un alt moment-cheie a fost Școala de formare Remix ID, organizată în iunie, pentru 12 cadre didactice din învățământul primar din Timiș, care, ulterior, vor transmite informațiile prețioase, evident, și generațiilor de elevi. Centrul MVI Sci-art s-au făcut ateliere de gândire pentru copii și adolescenți, despre literatură, fotografie, dans, biologie, știință și tehnologie.

Remix ID va continua și anul viitor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ