DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că orașul a pronit multe investiții în infrastructura culturală pe baza unor date certe dintr-un act normativ din 2019. Între timp, Guvernul a stabilit o împărțire a banilor trimiși în teritoriu care dă multă putere Consiliului Județean Timiș, iar senatorul coleg de partid cu primarul l-a acuzat dur pe Alin Nica pentru situația creată.

Timișoara este deficitară la infrastructura culturală, iar din 2019, de dinainte ca Fritz să fie primar, se staibliseră că acest sens, se vor aloca mulți bani de la Guvern. ”Povestea cu Ordonanță 42, adică legislația specifică pentru capitală culturală este lungă. Este făcută în 2019. Atunci s-a alocat primăriei, pentru partea de investiții, peste 100 de miioane de lei, pentru invesitții în infrasctructura culturală, foarte imporantă pentru Timișoara. Pe baza aceasta, primăria a pornit proiecte de investiții în valoare de aproape 190 de milioanede lei. Toate cinematografele sunt în execuție, am început și Mutliplexity”, a spus primarul.

Fritz este nemulțumit că acum, municipalitatea primește mai puțini bani. ”Am luat act cu oarecerae surprindere că ultima variantă a Ordonanței prevede ca Timișoara să primească doar 72 de milioane de lei pentru aceste investoții. Iar acum înțeleg că a fost retras și se vor tăia și mai mulți bani. Asta bineînțeles că va afecta lucrările pe care le avem în derulare, care trebuie să fie gata anul viitor. Mesajul meu cel mai clar e că ne asumăm acest titlu ca Minicipiu Timișoara, și pe partea de investiții, și pe partea de program cultural”, a punctat edilul.

Fritz spune că toate proiectele vor fi însă, gata. ”Eu cred că este totuși un titlu de anvergură națională și, de aceea mă aștept ca Guvernu României să se țină de cuvânt și să finanțeze și pe partea de invesitiții și program cultural. Noi oricum mergem înainte, această capitală este responsabilitatea Municipiului Timișoara. Luăm foarte mult în serios această repsoanibiliate și de aceea, vom duce foarte mult în serios acest proeicte. Dar am pornit cu promisiuni ferme în vechea ordoannță, de peste 100 de milioane de lei”, a explicat germanul.

Nu au lipsit nici micil ”săgeți” spre CJT și Alin Nica. ”Binențeles, de aceea nu pot să fiu încântat de aceste discuții de tăia din bani și a-i da consiliului județean, care nu a pornit nicicun singur proiect de infrastructură culturală, chiar dacă era prevăzut, cu câteva milioane de lei, pentru Biblitoeca Județeană, dar acolo nu s-a mișcat. Încă am încredere în Guvernul României că va susține acets proiect  e anvergură. Eu cu preșeidntle CJT am o relație de colabirare instituțională care trebuie să funcționeze”, a conchis primarul Timișoarei.

În weekend, senatorul Raoul Trifan a spus că Alin Nica sabotează proiectul Timișoara 2023. ”Nu mai sabotați Capitala Culturală! Capitala Culturală Europeană este șansa unei generații de timișoreni de a face cultura și istoria orașului lor cunoscute la nivel internațional. Evenimentul de anul viitor are potențialul de a dezvolta Timișoara și de a o transforma într-unul dintre orașele magnet pentru turiștii din întreaga lume, totul cu efecte benefice pe termen lung pentru capitala Banatului. Pentru Alin Nica, în schimb, Capitala Culturală nu înseamnă decât două lucruri: încă o ocazie să faulteze administrația USR și, mai important, resurse bugetare pe care le poate redirecționa spre rețeaua de agățători de partid pe care și-a construit-o în județ”, a spus parlamentarul USRPLUS.

Trifan îl acuză pe Nica și că are afaceri dubioase. ”Finanțarea guvernamentală, atât de necesară și deja foarte întârziată, este blocată din nou și din nou de șeful PNL Timiș, în încercarea de a deturna o parte cât mai mare din fonduri spre aparatul propriu. Președintele Consiliului Județean dorește să drămuiască el banii guvernamentali destinați capitalei culturale, nu primăria care este direct responsabilă de succesul evenimentului. Gurile înfometate din jurul lui Nica sunt multe și își cer partea. Acest individ îmbogățit din afaceri dubioase în comuna pe care a păstorit-o până de curând este ca o pacoste care s-a abătut asupra județului nostru. Un simplu politruc cu aere de mare om politic, el nu înțelege cu adevărat importanța acestui proiect pentru Timișoara. Capitala Culturală este a timișorenilor, domnule Nica, nu a peneliștilor! Nu o mai sabotați!”, a mai punctat Trifan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ