Spre deosebire de majoritatea aspiranţilor la un fotoliu de parlamentar pe listele judeţului Timiş, universitarul Radu-Liviu Şumălan (foto), recunoscut pentru cariera sa universitară şi activitatea de cercetare în cadrul USAMVB “Regele Mihai I al României” din Timişioara, vine cu un discurs aplicat. Aflat pe prima poziţie pe lista Partidului Mişcarea Populară – Filiala Timiş pentru Senatul României, Şumălan îşi propune ca, în următorii patru ani, să îndrepte inechităţile sistemului în care activează.

Garantat de o carieră de succes, dar şi pe placul lui Băsescu

“Nu am experiență politică, am însă o bună experiență în ceea ce înseamnă învățământul superior, activitățile de cercetare și cele de consultanță cu fermierii. Am predat unui număr de peste 10.000 de studenți la Universitatea Agricolă din Timișoara, am derulat proiecte de cercetare a căror valoare însumată depășește 10 milioane de euro și asigur consultanță de specialitate unui număr foarte mare de fermieri și multinaționale care activează în acest domeniu. Apariția mea pe locul I la Senat nu cred că este întâmplătoare. Corespund în totalitate cerințelor și criteriilor pe care Traian Băsescu le-a enunțat: oameni care nu au mai făcut politică, oameni care au o carieră profesională în spate și oameni care nu au și nu au avut probleme cu legea”, spunea astăzi, în cadrul conferinţei de prezentare a candidaţilor PMP, universitarul Şumălan.

Învăţământ de calitate. La oraş, dar mai ales la ţară

Profesorul universitar Şumălan vrea ca, întâi de toate, să oprească printr-o iniţiativă legislativă plecarea dascălilor de la sate. “Naveta, în primul şi în primul rând, alungă educatorii, învăţătorii şi profesorii de la sate. Cum putem asigura locuinţe pentru preoţi, la fel vom asigura locuinţe pentru dascăli şi medici la sate. O locuinţă decentă pentru un dascăl înseamnă un cost mult mai mic în raport cu cel generat de lăsarea educaţiei la sate pe mâna unor suplinitori. Mai apoi, prin finanţarea educaţiei cu 6% din PIB, putem trece la un învăţământ cu adevărat performant şi gratuit: caiete, cărți, manuale, consumabile, echipament sportiv, instrumente muzicale și de pictat, hrană caldă, meditații, excursii, tabere. Punem elevii în faţa aceloraşi examene, dar nu le asigurăm la acest moment condiții bune și egale în toate școlile din țară. În mod cert, de aici trebuie să începem”, spune candidatul PMP Timiş pentru Senatul României.

“Nici un dascăl din România nu mai trebuie să îşi piardă locul de muncă!”

Pentru că populaţia de vârstă şcolară este în continuă scădere, învăţământul are de suferit. “Prin lege, numărul angajaţilor din învăţământ nu va mai avea voie să scadă în următorii 20 de ani. Lăsăm profesorii pe drumuri pentru că nu mai sunt suficienţi elevi, pentru că nu mai vorbim despre acelaşi număr de clase ca în urmă cu 10 sau 20 de ani. Ce ne opreşte însă ca, plecând de la o problemă a sistemului, să avem din nou un învăţământ de calitate? Dacă vrem ca viitoarele generaţii să aducă buni specialişti în toate domeniile, nu reducem numărul dascălilor, ci reducem numărul elevilor şi preşcolarilor din clase şi grupe. Norma optimă este de 15 elevi într-o clasă şi 6-9 preşcolari într-o grupă. Repet: nu mai dăm dascălii afară, ci le dăm ocazia să se ocupe mai bine, mai atent, de mai puţini copii. Aşa mi-am condus întrega carieră: dacă am avut o problemă, am rezolvat-o! Dar nu am renunţat niciodată la calitate. Şi, cu atât mai mult, nu voi renunţa la calitate nici în Senatul României”, argumentează profesorul universitar Şumălan.

Ce ne facem cu universităţile?

“La fel, şi în cazul universităţilor, nu renunţăm la calitate. Reorganizăm universitățile, facultățile sau secțiile care au grad redus de încredere în urma evaluării instituționale, retragem titlul de doctor plagiatorilor și dreptul de a conduce doctorat în cazul coordonatorilor acestora”, mai spune candidatul PMP Timiş pentru Senatul României.

14900443_1218298391593695_6698472554651213883_nRadu-Liviu Şumălan este profesor universitar, inginer agronom, doctor în ştiinţe, conducător de doctorat împlicat în activităţi de cercetare în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara. Membru în numeroase asociaţii profesionale naţionale şi internationale, Radu-Liviu Şumălan a condus 5 programe de cercetare şi a participat la derularea altor 3, valoarea totală a acestora depăşind 10 milioane de euro. A publicat, ca autor sau co-autor, un număr de 8 cărţi şi 31 de lucrări ştiinţifice reprezentative.

Pe lista Partidului Mişcarea Populară – Filiala Timiş pentru Senatul României se află, alături de Radu-Liviu ȘUMĂLAN (51 de ani), Nelica Liana DANCIU (52 de ani) – administrator / inginer, Georgeta SĂVOIU (40 de ani) – inginer constructor, Fedor MAŞNIŢA (36 de ani) – director / tehnician electronist, Valer-Graţian RAŢ (35 de ani) – întreprinzător privat / preot-profesor şi Flavius-Octavian LUCA (37 de ani) – manager / economist.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Timiș Plus, Ziarul Văii Jiului, Hunedoara Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

LĂSAȚI UN MESAJ