DISTRIBUIȚI

Dacian Cioloș a venit vineri în vizită la Timișoara pentru a-i susține ep candidații la alegerile locale ai USR-PLUS. După un discurs demn de un fost premier al României, din păcate, cei din filiala Timiș au reușit din nou să ”faulteze” limba română la conferința de presă. Și nu doar Dominic Fritz a făcut asta.

Cioloș a precizat că spiritul Timișoarei coincide cu valorile principale ale USR-PLUS. ”Timișoara e un loc simbol în care ne întoarcem pentru inspirație. aici în Timișoara putem să învățăm niște repere sănătoase pe care oamenii le au în sângele lor și pe care eu le-am exprimat de-a lungul timpului, precum o țară liberă de profitori, în care câștigi când și cât meriți, o țară liberă de penali și sinecuriști. O țară tolerantă cu minoritățile și în care oamenii se revoltă atunci când știm că autoritatea publică devine autoritarism și dictatura. Obiectivul nostru este să ne facem o breșă în magma asta construită de ani de zile de vechea clasă politică, unde nu prea contează dacă ești primar ales într-o parte și te duci în cealaltă parte ca să își păstrezi funcția. Prin primari și consilieri locali vom face această breșă prin care vrem să scoatem la lumină cât mai multe lucruri, pentru că la lumină nu se fură, sau se fură, oricum, mai puțin”, a spus Fritz.

Cioloș l-a lăudat pe Fritz tocmai pentru că este un om cu o gândire europeană. ”Timișoara are nevoie de o viziune pe termen lung, nu de un asfalt turnat pe ici colo și mai câte un părculeț înainte de alegeri. Actualul primar, domnul Robu, nu e acel primar cu care timișorenii să se mândrească. Dominic Fritz trebuie să fie primarul Timișoarei Capitala Culturală Europeană în 2023. Haideți să ne gândim ce ambasador poate să fie domnul Robu pentru o Timișoara care vrea să arate o cultură a libertății, o toleranță, o viziune pe care vrem să o prezentăm cu ocazia capitalei cultural europene. Ce primar mai bun am putea alege decât Dominic Fritz, care se vede că vine cu o viziune europeană și cu o diplomație culturală. Dominic nu e doar omul cu experiență în diplomație și un om cu un spiriti multicultural pe care Timișoara vrea să-l proiecteze. A lucrat cu fostul președinte al Germaniei, e un om care are un spirit practic, pentru că în diplomație nu doar vorbești, ci și convingi oamenii să facă lucruri. E un om apropiat de oameni care muncește să schimbe lucrurile în jurul lui. Dominic nu e un om care să candideze la funcția de primar pentru a-și umple buzunarele”, a mai spus Cioloș.

Etnic german, Fritz a reușit din nou să aibă exprimări  nefericite, total nespecifice limbii române. ”Timișoara a fost un oraș european cu mult înainte să existe Uniunea Europeană. Timișoara este momentan invizibilă pe harta Europei. Avem puțini turiști și faptul că suntem capitala culturală europeană nu este valorificat în promovarea orașului. Avem un primar care nu știe decât să reprezinte decât propriile glume și orgolii. Un oraș cu o experiență multiculturală trebuie să joace un rol mult mai puternic pe acest continent. De asta, Timișoara a fost mereu primul în istorie (n.r așa s-a exprimat germanul). Cred că eu și Timișoara suntem o poveste de dragoste și Europa are nevoie de aceste povești, dincolo de etnii și religii diferite”, a spus Fritz.

O altă candidată USR, Bianca Luca a avut și ea o intervenție. Româncă, a folost de peste cinci ori greșit cuvântul ”servici” în loc de forma corectă „serviciu”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ