DISTRIBUIȚI

Timișorenii care erau nemulțumiți de rateurile mai vechilor aplicații ce arătau când veneau mijloacele de transport din oraș sau cele SMTT pot încerca o nouă versiune. De azi, există o nouă aplicație care să ne ghideze mai ales în sensul timpilor de așteptare, denumită tranzy.ai.

Aplicația nu e fundamental diferită de cele deja existente șia rată ceea ce ne interesează pe majoritatea: cum vin mijloacele de transport în comun în timpi reali. De asemenea, orarul fix este disponibil în noua aplicație, ceea ce la cele vechi nu se regăsea și se pueta afla doar de pe siteul STPT. Aplicația tranzy-ai ne arată și dacă sunt modificări de traseu sau înteruperi de circulație în timp real, informații de tipul celor ce ghidează șoferii, în timp real. Există versiuni pentru telefoane inteligente cu ambele sisteme de operare, astfel, în funcție de ce tip de moibl aveți, puteți descărca versiunea din Google Play sau App Store.

Aplicația urmărește mijloacele de transport în comun prin GPS, iar reprezentanții primăriei ne dau asigurări că s-au montat sisteme pe toate cele 235 de mijloace de transport în comun, adică autobuze, tramvaie, firobuze sau microbuze, pe toate cele 55 de trasee, inclusiv periurbane. Datele de GPS sunt furnizate de Orange România și Arobs Track GPS. Montarea acestor dispozitive GPS a fost propusă și la un proiect de bugetare participativă, „Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu”. Mijloacele de transport vor fi afișate pe o hartă, graței centralizării datelor.

Dominic Fritz promtie că vom avea un transport în comun civilziat, deși povestea asta o tot auzim de când a devenit primar. ”Facem azi încă un pas pentru creșterea atractivității și predictibilității transportului public în Timișoara. De azi, timișorenii au la dispoziție pe telefon o aplicație ușor de folosit care îi ajută să își planifice deplasările și să nu mai piardă timp inutil în stații. Este o facilitate pe care timișorenii care folosesc transportul public o așteaptă de ceva vreme și mă bucur că acum devine realitate. Strategia noastră este să transformăm transportul public în principala opțiune de călătorie a timișorenilor. Sistemul de mobilitate al oricărui oraș modern are în centru un sistem de transport public eficient. Vom continua cu înnoirea flotei de transport public, în câteva zile urmând să ajungă la Timișoara primul tramvai dintr-un nou lot de 17 tramvaie moderne”, spune Fritz.

Datele vor fi de tip Open, adică accesibile oricui. ”Această colaborare creează un cadru în care oricine poate contribui la îmbunătățirea serviciilor de transport și la dezvoltarea de noi produse și servicii orientate către călători. Ne dorim ca această inițiativă să stimuleze implicarea comunității de dezvoltatori și să îmbunătățească calitatea și acoperirea datelor deschise existente în transportul urban. Timișoara se angajează să sprijine astfel de parteneriate strategice, care să genereze oportunități noi de creștere și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor săi. În plus, încurajăm mediul academic și dezvoltatorii locali să se implice și să acceseze datele disponibile prin portalul de Open Data pentru mobilitate, pentru a contribui la dezvoltarea aplicațiilor și serviciilor dedicate transportului și a mobilității urbane”, a declarat directorul STPT Constantin Cocheci.

Astfel de aplicații există deja în Cluj-Napoca, Iași, Chișinău și Botoșani. Desigur, în perioada următoare, se așteaptă și sugesitid e la cetățeni privind eventuale probleme sau îmbunătățiri. Problema panourilor din stații, multe defecte sau cu afișaj ensigur rămâne, până ce STPT va lua un sistem modern, inclusiv pentru aparatele de scanare a cardurilor din mijloace, și acelea, multe cu probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ