DISTRIBUIȚI

Vrei să îți cumperi un laptop și nu știi exact ce să cauți? Vrei performanță, ecran mare, sunet foarte bun, dar să nici nu coste o avere? Ei bine, noi am întocmit o listă a criteriilor pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când vrei să îți achiziționezi un dispozitiv nou. Gândește-te în primul rând care e motivul pentru care îl cumperi.

Cum trebuie să fim conectați la internet mai tot timpul, un dispozitiv bun poate face oricând diferența. Spre deosebire de un sistem desktop, un laptop îți oferă avantajul mobilității: îl iei cu tine oriunde și face același lucru ca un calculator de birou. Uneori, în funcție de caracteristici, poate chiar să fie și mai performant decât un sistem de desktop. În funcție de motivul pentru care îl folosești, alege un laptop care să îți satisfacă toate nevoile și care să fie și durabil.

În primul rând, stabilește-ți motivul pentru care vrei să îți achiziționezi un nou laptop. Ai unul prea vechi și vrei să îl schimbi? Sau cel pe care îl ai nu face față pentru ceea ce ai tu nevoie? Este crucial să știi pentru ce îl vei folosi exact. Spre exemplu, dacă vrei pur și simplu să ai un dispozitiv nou pentru că cel vechi nu mai merge și nu îl folosești decât pentru urmărit filme, scris în Word, shopping online sau navigat pe internet în mare, atunci nu ar trebui să îți bați capul prea tare. Un laptop standard, cu un ecran de 13 / 15 inch sau chiar 17 inch – dacă vrei să fie mai mare – ar trebui să fie mai mult decât suficient. Dar ia în calcul că, dacă are ecranul mai mare, este și mai greu. Așa că, dacă ai de umblat cu el, nu este deloc foarte practic. În ceea ce privește specificațiile tehnice, o memorie de câțiva GB RAM este iarăși suficientă pentru ceea ce ai vrea să faci. Ai mai multe opțiuni aici, de 4GB, 8GB, 16 GB etc. Pe lângă filme, dacă vrei să te și joci online, cum ar fi jocuri mai simple – de cărți, jocuri de cazinou sau șah – rezoluția ecranului este un aspect important. Însă mai toate modelele de notebook-uri noi oferă Full HD, rezoluția 1080p fiind considerată ideală. Alte rezoluții superioare, cum ar fi Ultra HD, sunt indicate dacă vei folosi dispozitivul pentru domenii de activitate mai solicitante, adică grafică, editare foto și video etc.

Dacă ești însă fan al gaming-ului, atunci cu siguranță îți trebuie un laptop pe măsură. Unul standard nu va putea rula complet și corect unele caracteristici când vorbim de jocuri complexe. Există laptopuri speciale de gaming care vin cu procesoare mult mai bune și mult mai performante. Din start, procesorul trebuie să aibă o frecvență de cel puțin 2,4 GHz. Când vorbim de tipul de procesor, poți alege între Intel Core i5 și i7, care ar fi opțiunile cele mai bune. Dacă spui “gaming”, spui placă video foarte performantă, adică o componentă esențială a unui astfel de dispozitiv. Indiferent dacă este AMD sau nVIDIA, dacă sunt bazate pe arhitectura Maxwell, sunt foarte bune de folosit. Mai mult, în cazul de față, dimensiunea laptopului contează. Este logic că, dacă ai ecranul mai mare, vei putea vedea și mai bine toate detaliile. Și rezoluția ecranului este la fel de importantă. Ar trebui să fie minim de 1600 x 900 de pixeli, însă ar fi necesar una și mai mare, de până la 3840 x 2160 pixeli, dacă ai o placă video de ultimă generație.

Dacă vei folosi laptop-ul doar pentru locul de muncă de exemplu, depinde foarte mult ce muncești. Dacă ești grafician, știi deja că ai nevoie de caracteristici speciale. Dacă doar lucrezi în Excel și faci conferințe video în Zoom, cam orice calculator portabil nou poate să te ajute în sensul acesta.

În ceea ce privește marca, este pur și simplu o alegere personală. Dacă ești fan Apple și vrei să investești ceva mai mult într-un produs al lor, gama Macbook Air oferă multe opțiuni: laptopuri standard sau mai performante, care cu siguranță te vor ține mulți ani de când le iei. Dacă însă preferi Windows, orice laptop HP, Lenovo sau Dell sunt variante mai mult decât satisfăcătoare și sunt și destul de rezistente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ