DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă din Timișoara invită iubitorii de frumos la o expoziție inedită, de artă supra-realistă „Complice des poètes–Gravuri și litografii JACQUES HÉROLD în ediții bibliofile”. Expoziția e dedicată artistului de origine română și va avea vernisajul joi, 5 mai.

Expoziția ajunge la Timișoara după ce a stat pe simezele Bibliotecii George Barițiu din Brașov și prezentarea de la Muzeul Literaturii Române din București. Jacques Herold a fost un artist supra-realist, autor a opere de pictură, desen, ilustrație, gravură, sculptură, poezie sau filosofie. La muzeu va fi expusă colecția de gravuri, litografii și serigrafii originale, dar și volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni, realizate manual de artist. La vernisaj se va face și proiecția firmului documentar „Jacques Hérold”, realizat de Fabrice Maze și produs de „Seven Doc” din Franța. Lucrările expuse provin din fonduri private, din colecția Cristina Simion și colecția Emilian Radu România.

Artistul a trăit mare parte a vieții în Franța. ”Născut Herold Blumer, în 1910, la Piatra Neamț, Jacques Herold (nume de artist pe care îl adoptă la propunerea lui Victor Brauner) părăsește de timpuriu România, în 1930, după studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista Unu. Stabilit la Paris, Herold intră în grupul suprarealiștilor, sprijinit de Brauner, și leagă prietenii artistice importante, cu Marcel Duchamp, Man Ray, Yves Tanguy și Andre Breton, dar și cu scriitori și poeți, ale căror volume le va ilustra în următoarele decenii, binemeritând titlul onorific de «complice al poeților». După o perioadă de mare precaritate, în timpul celui de-al doilea război mondial, opera sa este progresiv recunoscută și prezentată atât în importante expoziții personale, cât și în expoziții de grup ale suprarealiștilor. Ilustrează numeroase volume, mai ales de poezie, într-un stil propriu, inconfundabil. În 1986, participă la Bienala de la Veneția. Moare la Paris, un an mai târziu”, spune Cristina Simion, galeristă, colecționară și curatoare a expoziției.

Fiind vorba de Paris, lucrările artistului sunt cu atât mai fascinante. ”Prezentarea unei compuneri de imagini atât de generoase și de cuprinzătoare alcătuiește fresca unei existențe coerente, asumate și efervescente a unei perioade culturale caracterizate de prietenie, împreună-lucrare și susținere reciprocă. Mediul cultural structurat de scriitorii și artiștii vizuali ai Parisului anilor ’30- ’70 are caracteristici bine surprinse în lucrările lui Hérold. Operele prezentate în expoziția „Complice des poètes– Gravuri și litografii JACQUES HÉROLD în ediții bibliofile”, dincolo de aspectul lor estetic și de conținutul specific avangardei pariziene, deapănă povestea autorului, român prin locul său naștere, născut într-o familie de evrei, un om care a devenit personalitate universală grație activității sale artistice”, spune curatoarea expoziției, Andreea Foanene.

Pa aprcursul expoziției vor avea loc mai multe evenimente conexe: prezentări și tururi ghidate, ateliere de pictură și poezie suprarealistă, vizionare film documentar despre viața și opera artistului, seminar de comunicare și branding în artă, precum și alte activități de mediere culturală dedicate expoziției. Vernisajul va începe joi la ora 18, iar participarea e gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ