DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș bifează o premieră negativă, chiar și pentru perioada de pandemie pe care o traversăm, sub mandatul liberalului Alin Nica. Ei bine, în condițiile în care județele din jur au bani, sub o formă sau alta, pentru concursul de finanțare pe Legea 350, la Timiș, conducerea județului a alocat 0 fonduri în acest sens!

Finanțările prin concursul organizat cu punctaj, conform Legii 350, ajutau adesea sportul, cultura, dar și ONG-urile cu proeicte pe tineret. De altfel, în anii anterior, chiar și în 2020, CJT organzia asemenea concursuri, chiar și cu un fond mai mic la dispoziție, întrucât chiar și sumele mici erau un spriin real pentru artă sau micile cluburi sportive. În 2021, deși i s-a pus în vedere că ar fi bine să se organizeze așa ceva, Alin Nica a răspuns cu seninătate că nu există fonduri pentru așa ceva, și poate, se va face totuși un concurs după rectificarea de buget din a doua parte a anului. Ceea ce ar însemna că ONG-urile sau cluburile sportive ar putea obține o finațare strict din septembrie și până la finalul anului.

Lucrurile sunt cu atât maid eranjante cu cât duminică, vicepreședintele CJT, liberalul Alexandru Proteasa, a declarat că CJT are un excedent bugetar de 100.000 de lei, utilizat pentru a finanța documentația pentru diverse proiecte ale UAT-urilor, dar mai ales, faptul că pentru bugetul participativ este alocat 1 milion de lei. Propunerile pentru bugetul participativ nu exclud ramuri precum cultura, tineretul sau sportul, dar bugetul participativ e un proiect-pilot, cu finanțări acordate pe baza unui vot online, nu pe baza unui punctaj clar stabilit prin legea, cum se întâmplă în cazul concursului de proiecte.

Și mai deranjant este că toate cele trei județe vecine au bani în acest sens, deși vorbim de județe mult mai sărace. Consiliul Județean Hunedoara, condus de pesedistul Laurențiu Nistor, a alocat 1 milion de lei în acest sens, dar doar pentru finanțarea cultelor religioase, fără sport, tineret sau cultură. De altfel, Nistor apare și pictat într-o biserică, la Șoimuș, deci înclinațiile se ”justifică”. La Caraș-Severin, județ condus de liberalul Romeo Duncă, în ciuda sărăciei, s-au găsit 500.000 de lei proiecte de sport, tineret sau cultură. Iar la Arad, unde președintele CJ este tot un liberal, Iustin Cionca, fondul e de 900.000 de lei, dintre care 700.000 doar pentru sport!

Cu toate astea, Alin Nica pozează într-un mare susținător al sportului, deși era cât pe ci să strice proiectul de stadion nou, cu o pistă de atletism promisă electoral lui Florin Flroea, cel care a și pierdut alegerile la Federația Română de Atletism. Vineri, la vizita lui Attila Cseke, Nica vorbea de subfinanțarea sportului! ”Vrem să facem stadionul, este visul oricărui microbist de aici din Timișoara. Și, în paralel, să face, și o echipă de Liga 1. Avem două echipe în Liga 2. Una chiar avea șanse de promovare la baraj. Dar partea de finanțare, așa cum a fost și pentru toate celelalte ramuri sportive, a lăsat de dorit. E echipa suporterilor. Sperăm ca până vom face noul stadion, prin CNI, să rezolvăm și partea aceasta, de revenire a echipei”, a declarat Nica.

Ei bine, pe Legea 350 puteau aplica pentru finanțarea activității centrelor de copii și juniori chiar Ripensia și ASU Poli, echipele despre care Nica îi povestește lui Cseke! Despre care chiar Nica spune că sunt subfinanțate. Dar pentru care liderul nu a făcut niciun concurs de proiecte, fie chiar și cu sume modifice, care ar fi fost o gură de oxigen pentru juniorii fotbalului timișorean și nu numai. Altfel, în campania electorală, antrenorul-manager al lui ASU Poli i-a făcut campanie pe față lui Nica. Alexa declara atunci că ”Eu fac politica lui Poli”. Nica a permis, într-adevăr, echipei, să se și antreneze pe ”Dan Păltinișanu”, dar atât!

Mai spunem că duminică, Timișplus l-a întrebat pe Alexandru Proteasa de ce din banii din excedentul pe 2020 nu s-a făcut concurs de proiecte. ”Este o idee bună pe care o vom lua în calcul anul viitor”, a spus Proteasa.

1 COMENTARIU

  1. exsista fonduri alocate de 4 mil pt smecherii de pe Cioca cu avioane private ce polueaza si pun vietile oamenilor din Timisoara si Dumbravita in pericol. Un nevertebrat Nica consultat de litlefingerul Coi fan Cioca

LĂSAȚI UN MESAJ