Primăria Municipiului Timișoara anunță că de luni, 22 august, se închide total accesul publicului în Parcul Botanic. Motivul e legat de proiectul pe fonduri europene de montare a iluminatului public în cunoscuta locație de promenadă din centrul urbei.

Astfel, săptămâna aceasta e ultima când ne mai putem plimba prin Parcul Botanic, deoarece pporțile se închid din 22 august până la 28 octombrie, potrivit autorităților. În parc se va monta un sistem de iluminat astfel încât locația, să nu mai fie numită ironic, în folclorul urbam, ”parcul violurilor” din cauza beznei de acolo. Finanațrea europeană, pe Programul Operațional 2014-2020, a fost obținută de pe vremea fostului primar Nicolae Robu. Iată, ajungem și la momentul executării lucrărilor efective, despre care autoritățile locale spun că vor fi gata la începutul anului viitor, tocmai în ”prag” de deschidere a evenimentelor din anul 2023.

În parc se vor monta 219 stâlpi de iluminat, pe o arie de 3400 de metri liniari. Se va realiza rețeaua electrică subterană, alimentarea acesteia cu energie electrică, se vor monta stâlpii pentru corpurile de iluminat, apoi corpurile, și se va face un sistem de telegestiune. Se optează pentru corpuri de iluminat cu consum energetic redus. Vor fi corpuri de iluminat de tip felinar, care distribuie lumina descendent, aspect care reduce poluarea luminoasă. De asemenea, partea de sus a felinarelor va fi obturată, tot pentru a reduce poluarea luminoasă, creată dacă lumina puternică e orientată în sus.

De asemenea, intensitatea luminii va fi diferită. De la intrarea principală în parc și pe cele două alei spre celelate intrări, lumina va fi mai intensă ca pe celelalte alei. În plus, sistemul de telegesitune va permite scăderea intensității pentru a proteja biodiversitatea, spre exemplu, lângă un cuib de păsări. Primăria spune că în timpul proiectării, au existat consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Timiș, deoarece parcul este în zona centrală-istorică a orașului.

Valoarea totală a contractului de execuție este 2.082.413,26 lei fără TVA. De lucrări se ocupă firma Elby Energy Projects SRL, care are termen șase luni pentru a monta sistemul de iluminat. Fiind un proiect cu fonduri europene, contribuție municipalității este de 2%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ