Mâine dimineață, Colterm va începe să furnizeze căldură în Timișoara. Compania are un stoc de cărbune pentru 45 de zile în care se dă și agent teric, dar marea problemă este scoatere CET-urilor din schema de plafonare a prețurilor la curent, iar acest lucru ar putea duce la repercusiuni nefavorabile.

Chiar dacă termiile produc și curent, scoaterea lor din schema de plafonare și neîndreptate erorii de către Guvernul Ciucă poate duce la consecințe devastatoare pentru orașele în care mai există sistem centralizat de încălzire. ”Dorim să facem și pe această cale un apel către factorii decidenți, în speță parlamentarii din Camera Deputaților, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică. Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, atrage atenția administratorul special, Cristian Amza.

Compania are ceva stocuri de cărbune și gaz în acest mment, la început de octombrie. Colterm va utiliza și biomasa pentru producerii căldurii. ”Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada următoare să continuăm și să accelerăm aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă (250.000 de tone), cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), cu precizarea că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare. Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia”, mai punctează Amza.

Compania se laudă cu investițiile pe care le derulează. ”Legat de proiectele pentru investiții, în luna care tocmai s-a încheiat, situația actualizată se prezintă astfel: Centrala Fotovoltaică  – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR. Încă nu ne-a fost comunicat rezultatul analizei; Instalație de producere hidrogen – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR. S-au oferit clarificările și s-au pus la dispoziție suplimentările solicitate; Cogenerare – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR, pentru instalarea de motoare pe gaz/hidrogen, cu producție de energie  electrică/ termică. Continuă, de asemenea, și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II” (martie 2021) și până în prezent, au fost executate lucrări pe o lungime de 6.447 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 71,1 %) și 19.065 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 94,87 %). Reiterăm faptul că aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii iulie 2023, iar ca atare vor genera unele întreruperi în alimentarea cu energie termică, fapt pentru care le cerem încă o dată scuze clienților noștri și le mulțumim pentru înțelegere și încredere”, a mai precizat administratorul special.

Pentru că încă nu este extrem de frig, căldura nu se va furniza la potențial maxim. ”Începând de marți, 04.10.2022, pornim sezonul de încălzire 2022-2023, cu mențiunea că vom furniza agent termic pentru căldură la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. În acest sens, precizăm că, în situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, o să furnizăm căldură cu anumite restricții”, a mai adăugat Amza.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ