DISTRIBUIȚI

De la 1 octombrie, la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Colterm se depun cererile pentru obținerea ajutorului de încălzire. Este vorba de banii dați pe Legea consumatorului vulnerabil.

Ajutoruls e acordă pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Cuantumul e acesta: 30 lei / lună pentru consumul de energie electrică (în factură); 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale (în factură); 10 lei / lună pentru consumul de energie termică (în factură); 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri (la titular); 70 lei/lună dacă singura sursă de încălzire energia electric. Ajutorul se dă celor ce au venitul per membru de familie de maximum 1386 de lei, sau, dacă e vorba de persoane singură, de maximum 2053 de lei.

În cazul pensionairlor, se va lua în calcul cuantumul pensiei din luna august. Cererile trebuie depuse până la 20 noiembrie 2024. Adăugarea de persoane sau trecerea de venituri false pentru a obține ajutorul este o încălzcare a elgii. Orice schimbare va trebui anunțață în termend e 5zile în cazul veniturilor. Copii crescuți de bunici pto fi trecuți la numărul de membrii ai familiei. Cererile pentru ajutor în cazul abonaților Colterm se sepunde la Colterm, de luni până vineri între 8-15, cu pauză de masă de la 12-12,30. În celelalte cazuri, la sediul DASMT de pe Bulevardul Regele Carol, de luni până joi, de la 8-15,30, și vineri, de la 8-12,30.

Declarația pe propria răspundere se poate descărca de pe site-ul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, https://socialtm.ro și se poate transmite și on-line la adresa de e-mail:  ajutoare.incalziretm@gmail.com, scanat în format pdf.                Cererea și alte documente utile (Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului cuprinse în Anexa nr.4, Anexa 5 – declarație pe proprie răspundere, Listă acte necesare) se pot descărca de aici.

Iată actele necesare:

  1. Cerere – declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței – formular tip;
  2. Componenţa familiei şi veniturile realizate se dovedesc cu următoarele acte: actul de identitate, în termen de valabilitate, al membrilor de familie cu domiciliul sau reședința la adresa pentru care se solicită ajutorul (carte de identitate/buletin de identitate/pașaport/carte de identitate provizorie, certificat de naștere pentru copiii minori sub 14 ani), pentru cetățenii străini sau apatrizi: permis de ședere temporară sau permanentă, document de identitate, permis de ședere pe termen lung, iar pentru cetățenii UE sau Confederația Elvețiană: certificat înregistrare, carte de rezidență (domiciliul sau reşedinţa trebuie să corespundă cu locul de consum);
  • hotărârea judecătorească de divorţ sau certificate de deces, după caz;

 

           Acte privind veniturile nete lunare realizate de familie/persoana singură în luna anterioară depunerii cererii:

  • adeverință privind venitul net (inclusiv valoarea bonurilor de masă, prime, ore suplimentare etc)
  • cupon pensie (orice tip de pensie) luna august;
  • cupon indemnizaţie de handicap din luna anterioară depunerii cererii;
  • cupon indemnizaţie de şomaj din luna anterioară depunerii cererii sau adeverinţă AJOFM;
  • cupon indemnizaţie pentru creşterea copilului din luna anterioară depunerii cererii (decizie, extras de cont din care să rezulte explicit valoarea indemnizaţiei pentru luna anterioară depunerii cererii);
  • cupoane alocații pentru minorii dați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare;
  • acte doveditoare ale veniturilor din închirieri, dobânzi, dividende sau părți sociale; persoanele care nu realizează venituri vor depune o declarație în acest sens.
  1. În vederea dovedirii calităţii de proprietar sau chiriaş, solicitantul ajutorului pentru încălzirea locuinţei va anexa cererii unul din următoarele documente, după caz:
  •   contractul de vânzare-cumpărare a unui imobil tip locuinţă;
  • contractul de donaţie a unui imobil tip locuinţă;
  • contractul de vânzare-cumpărare sau de donaţie a unui imobil tip locuinţă cu clauza de abitaţie, uz sau uzufruct viager;
  • contractul de schimb de locuinţe;
  • contractul (convenţia) de partaj voluntar;
  • contractul de întreţinere sau contractul de rentă viageră;
  • contractul de închiriere (locaţiune) care are ca obiect un imobil tip locuinţă, din fondul locativ de stat;
  • contractul de comodat (împrumutul de folosinţă) a unui imobil cu destinaţia de locuinţă;
  • certificatul de moştenitor;
  • hotărârile judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile, privind constatarea dreptului de proprietate, retrocedarea sau partajul unui imobil tip locuinţă;
  • autorizaţia de construcţie ori contractul de construire, a unui imobil tip locuinţă, însoţit de procesul-verbal de predare-primire a locuinţei sau de recepţie preliminară;

 

În cazul în care solicitantul măsurilor de protecție este un membru de familie major care nu are calitatea de proprietar sau chiriaş, acesta va prezenta împuternicirea legală (notarială) din partea proprietarului sau a titularului contractului de închiriere, dovedind totodată că are domiciliul sau reşedinţa la adresa pentru care solicită ajutorul de încălzire.

 

  1. Ultimele facturi complete de gaze naturale/energie electrică care să conțină în mod obligatoriu COD CLIENT și COD LOC CONSUM (pentru  persoanele care solicită ajutor de încălzire cu gaze sau energie electrică/persoanele care solicită suplimentul pentru energie).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ