Așteptarea a luat sfârșit, iar miercuri, 21 septembrie, ia startul o nouă ediție a Festivalului Eurothalia la Timișoara. Evenimentul a ajuns la ediția a VIII-a.

Firește deschiderea are loc la Teatrul German de Stat. Va fi prezentată expoziția foto Ordinul 7161 – Portrete contemporane ale unei deportări” , de Marc Schroeder. Sunt prezentat fotografii ale etnicilor germani în ianuarie 1045, în URSS. 70.000 de cetățeni au fost mutați forțat atunci. Luxemburghezul va avea și ciartea în care spune povestea expoziție, care a mai fost prezentată primăvara aceasta la Brașov, iar anterior, la la Institutul Cultural Român din Berlin, la Sibiu sau la Reșița. Totul, cu începere de la 18,30.

De la 19,30, se va pune în scenă piesa „karpatenflecken” , după autotorul Thomas Perle, originar din nod-vestul României. Piesa e pusă în scenă de Deutsches Theater Berlin . Tema este despre plecarea etnicilor germani din României. Perle a luat în 2019 premiul Premiul Retzdorf Drama Prize (Austria), iar la începutul lui 2021, piesa „ein jedermann”, a avut premiera la secția germană a Teatrului Radu Stanca din Sibiu. Thomas Perle va fi prezent miercuri dimineața la Liceul Lenau, pentru o întâlnire cu elevii, cărora le va vrbi despre scrierea creativă.

Festivalul cuprinde nouă piese din șapte țări în acest an, care are motto-ul, ”Confruntări”. Sunt invitate trupe de teatru din Portugalia, Franța, Slovenia, Republica Moldova și România. Nu lipsește din program nici piesa „Katzelmacher” de Rainer Werner Fassbinder, regizată de Eugen Jebeleanu. Încadrul festivalului se va proiecte și filmul „Wie der Vogel am Zaun” (Ca pasărea de pe gard), cu autorul Thomas Ciulei acolo.Filemele se vor proiecta atât pe scena Teatrului German, precum și în sala studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, selectate de Andrea Wolfer și Rudolf Herbert.

De asemenea, se vor organiza ateliere de lucru și discuții cu publicul. Festivalul se termină la 29 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ