DISTRIBUIȚI

Artista română de talie internațională Nora Blaj expune luna aceasta la Galeria Calpe, de la Bastionul Theresia. Vernisajul expoziției ”gestuar” va avea loc miercuri, ora 18.

Astăzi Nora Blaj trăiește și pictează în Regatul Unit, dar este născută la Deta. În 1993 a absolvit Colegiul de Design Vestimentar, iar în anul 2000 a terminat  Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, la clasa profesorului Romul Nuțiu. În anul 2008 a obținut premiul de cel mai bun artist al anului, iar anul trecut a fost decorată de președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ”Cavaler”, la categoria ”Arte plastice”. Artista are expoziții în țări rpecum România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia și participă la expoziții de de grupă în țară și străinătate. Are lucrări în colecții private și publcie din Europa, America și Asia și  participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România.

Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania. Anterior, a avut expoziție la Galeria Română la București, între 12 și 27 octombrie. ”Mă pictez pe mine însămi, în diferite etape ale vieții mele. gestuar este cuvânt căutat. El vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie. gestuar este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă”, spune artista.

Dan Mircea Cipariu pomenește despre marca stilistică a pictoriței, roșul cu linii de forță. ”Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. Ce văd. Ce aud. Ce simt. Ce aș vrea să simt. Ce mă răvășește. Toate disperările și toate bucuriile le adun până când nu mai au loc, și atunci știu că a venit momentul să le pun pe pânză.Nu sunt fidelă unui stil de face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine, și picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât „amprente”, receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime”, spune criticul de artă.

Expoziția va fi disponibilă la Galeria Calpe de la Bastionul Theresia în perioada 3026 noiembrie. Programul de vizitare e de luni până vineri, între orele 12-17.

LĂSAȚI UN MESAJ