Italia este cu siguranță una dintre țările cu cea mai renumită cinematografie. Pentru a ne ”încălzi” pentru festivalul din această vară, organizatorii Ceau, Cinema! au pregătiti o serie de proiecții speciale, producții italiene clasice.

Cele cinci filme vor rula în fiecare sâmbătă, la două săptămâni, în perioada mai-iulie. Sunt filme făcute între anii 1950-1964, și care au fost restaurate în 4K sau 2K. Creațiile regizorilor Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini vor rula la cinema Timiș, de la ora 17. Afișul pentru Ceau, Cinema italiano! a fost făcut de tânăra artistă timişoreană Andreea Dumuţa şi îl omagiază pe Marcello Mastroianni (1924-1996), în anul centenarului naşterii marelui actor. Primul film va fi „Opt și jumătate” (1963) a lui Federico Fellini, cu Marcello Mastroianni. Povestea unui regizor care se retrage într-o lume a fanteziilor, film în care mai joacă Anouk Aimée şi Claudia Cardinale a laut două premii Oscar.

Urmează, la 25 mai, filmul din 1952, „Umberto D.”, film de Vittori De Sica. Filmul spune povestea unui bătrân și a câinelui său, ce se luptă pentru supraviețuire. Cesar Zavatini joacă în această peliculă. În 8 iunie se va proiecta ”Mamma Roma”, film din 1962, de Pier Paolo Pasolini, cu Anna Magnani. Filmul este despre o fostă prostituată care vrea să înceapă o viață nouă cu fiul ei. În 22 iunie, la 60 de ani de la premieră, la Timișoara se proiectează ”Deșertul roșu”, de Michelangelo Antonioni. Personajul principal, jucat de Monica Vitti, se angajează într-o aventură cu un coleg de la fabrica condusă de soțul ei. La 6 iulie, e timpul pentru „Francesco d’Assisi” (1950), unul dintre filmele mai puţin cunoscute ale lui Roberto Rossellini. 

Ionuț Mareș a făcut selecția. „Continuăm tradiţia de a ne reactiva publicul, în perioada premergătoare festivalului, cu o serie de proiecţii aparte, pe care ne bucurăm să le putem organiza în acest an la Cinema Timiş. Ne-am îndreptat atenţia spre minunata cinematografie italiană de patrimoniu şi suntem onoraţi să avem sprijinul şi colaborarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti. Sunt cinci filme reper, pe care publicul din Timişoara va avea pentru prima dată şansa să le vadă pe marele ecran în versiuni restaurate după ultimele standarde. Promitem cinci experienţe cinefile de neuitat”, spune directorul artistic al Ceau, Cinema!, criticul de film Ionuţ Mareş.

Evenimentul e în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti. „Ceau, Cinema Italiano! este o călătorie cinematografică înapoi în timp pentru a sărbători epoca de aur a cinematografiei italiene: cinci filme lansate între 1950 și 1964, care au pus la încercare convențiile narative și vizuale ale vremii, cinci regizori care au lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei cinematografiei mondiale, actori legendari precum Marcello Mastroianni, Anna Magnani și Monica Vitti, cu interpretările lor de neuitat. Programul selectat de Ionuț Mareș este un omagiu adus creativității, pasiunii și măiestriei artistice care au caracterizat cinematografia italiană în această perioadă magică. Pregătiți-vă să fiți captivați de farmecul neorealismului și al dramei și de inovația cinematografiei de autor, reflectate de aceste comori cinematografice care continuă să inspire și să atragă publicul din întreaga lume. Buona visione!”, afirmă Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

A XI-a ediție Ceau, Cinema! va fi în perioada 17-21 iulie. Biletele se găsesc aici și aici.

LĂSAȚI UN MESAJ