Parcul Rozelor va găzdui alt eveniment în acest weekend, după Ruga Timișoarei. De vineri până duminică, în zona centrală va avea loc Festivlaul de Gastronomie Artizanală ”La Pas”.

Fstivalul încurajează consumul de hrană bună și etică, dar și respectul pentru valorile ecologice. Pe parcurssul celor trei zile vor fi degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Oferta gatronomică de la festival va include: bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate. Intrarea și participarea la activitățile de la fastival va fi gratuită. Vor fi epste 50 de artizani, inclusiv din țări precum Ungaria, Italia sau Portugalia.

Se vor face multe degustări și demonstrații culinare. De asemenea, vor exista lansări de produse marca La Pas: brânză, pâine, miere, cidru și bere artizanală și lumânări parfumate. Deschiderea evenimentului va fi vineri, ora 15, iar Școala de circ din Murani va oferi un spectacol de funambulism și acrobație verticală. Programul de concerte include artiști precum JazzyBit, Mădălina Pavăl Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria și NinaNinar – Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.

Organizatori de la Asociația CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare) promovează tihna și ”frânarea” ritmului cotidian, unul ajuns foarte alert pentru mulți dintre noi. De aceea, în fiecare zi a festivalului se va organiza instalația artistică ”5 minute pentru o întâlnire cu tine”. Vizitatorii, artizanii sau voluntari vor fi invitați să se deseneze sau sa o deseneze pe artista Ligia Fernandes. De asemenea, vor exista peste 20 de ateliere pe temele: apă în condiții de siguranță, cum facem mămăliga, circ pentru copii și părinți, educație senzorială cu plante aromatice, cum facem pizza, cum să transformi deșeurile publicitare în produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orașul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipă.

Va exista un loc de joacă deschis pe toată perioada destivalului, iar cei mici vor putea afla mai multe despre amprenat ecologică. Duminică va exista și un atelier de preparare a borșului de sfeclă ucrainean, intrat anul acesta în patrimoniul UNESCO. La festival se utilizează produse de producători locali, și nu se vor folosi farfurii sau tacâmuri de plastic,  și nu de unică folosință. Materialele de promovare nu sunt nici ele de plastic. De asemenea, oamenii vor fi încurajați să bea apa din rețeua publică, de la Uzina de Apă din Urseni. Se va încuraja și colectarea selectivă a deșeurilor și colectarea uleiul uzat. De asemenea, festivalul va educa tinerii ecologic.

LĂSAȚI UN MESAJ