Publicul timișorean iubitor de artă are ocazia să viziteze de vineri expoziția multimedia Hiperestezia, a grupului Avantpost. Expoziția are loc la Bastion colț și Palatul Poștelor.

Hiperestezia este complementară expoziției celor de la Bienala Art Encounters. ”Relația corpului nostru cu mediul este mijlocită de simțuri. Vedem, auzim, pipăim, gustăm, mirosim prin receptorii sistemului senzorial care mediază contactul primar al individului cu lumea. Atâta timp cât suprafața corpului uman este în întregimea sa un instrument al percepției, în paradigma unei estetici a tactilității, acesta ar putea să reprezinte punctul nodal al cercetărilor. Plecând de aici  se nasc o multitudine de corelații și interdependențe, modalități prin care simțurile pot fi raportate la biologic sau tehnologic, natural sau artificial, afectivitate sau rațional, palpabil sau imaterial, structurat sau destructurat, static sau mobil, etc. Lucrările vor reflecta asupra acestor tipuri de relații, imaginând obiecte și situații care extind funcțiile senzoriale cu ajutorul noilor tehnologii sau care folosesc aceste capacități ca sursă generativă pentru noi expresii artistice. Simțuri potențate prin “proteze extensive ”, sau simțuri care ajută la accesarea cunoașterii acumulate prin ceea ce Abraham Wolf numea «technical arts» (1935)”, spune curatoarea expoziției, Maria Orosan Telea.

Expun artiștii: Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, 13m10j (Marius Jurca), Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Daniel Tellman, Bogdan Tomșa, Miki Velciov. Pe perioada expoziției vor exista tururi ghidate, sesiunie de mediere culturală, dar și acțiuni performative și artist talk-uri de către cei mai sus menționați, plus tineri artiști locali din Programul Curatorial Draft. De asemenea, se are în vederea  maparea sectorului cultural independent (Independent Cultural Sector – ICS) printr-o aplicație digitală de tip Google Play / ICS TM MAP ce va crea o imagine relevantă a producției artistice locale în contextul Bienalei Art Encounters și al Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Vernisajul e vineri, la ora 18, la Bastion Colț. Din 19 mai, expoziția la Palatul Poștelor poate fi vizitaă de luni până vineri, de la 8 la 19. La Bastion Colț, programul e de miercuri până duminică, între orele 13-19. Expoziția va putea fi vizitată până în 14 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ