DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara anunță că reia de vineri acțiunile de dezinsecție terestră. Va fi a doua astfel de intervenție, după prima, cu avioane utilitare, derulate în luna mai.

Se va acționa pe 10.354.000 mp, pe zone cu aliniamente stradale, parcuri, locuri de joacă, bălți și perdeaua forestieră. Timișorenii trebuie să aibă grijă să nu fie stropiți direct de substanțe, dar și să facă propriile lucrări în gospodăriile lor, astfel încât operațiunea făcută la nivel de oraș să aibă și efect. Acțiunea de combate a țânțarilor se va face în perioada 30 iunie-7 iulie, pe cale terestră. Se va acționa între orele 21-6, cu reprogramare dacă plouă. La fel ca în anii trecuți, de dezinsecție se ocupă Coral Impex SRL, o firmă din Ploiești. Cetățenii sunt rugați să aibă grijă să nu fie în raza de pulverizare. De asemenea, crescătorii de albine sunt rugați să protejeze stupii de substanțele pulverizate, căci, în caz contrar, primăria și firma nu sunt responsabile de daune. Coral Impex va face dezinsecția cu personal calificat și dotat cu echipamentul de protecție corespunzător.

La dezinsecție se vor folosi următoarele substanțe: Cymina Plus, având substanţa activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru  serviciul de dezinsecţie terestră; Vectobac WG având substanţa activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru serviciul de larvicidare. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

Autoritătițile reamintesc că, în conformitate cu legislația în vigoare, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 500 și 1000 de lei, iar cele juridice, cu sume între 1000 și 2500 de lei în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie, imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), fără a se lua măsuri de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ