În perioada 17-19 februarie, nepermis de târziu, are loc deschiderea oficială pentru exercițiul de capitală europeană a culturii. Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a pregătit un program destul de modest, fără vreun artist de anvergură mondială la ceremonie. 

În cele trei zile vor fi peste 130 de evenimente, inclusiv expoziții și dezbateri, însă dacă la capitolul cantitate stăm bine, la calitate nu se poate spune același lucru. Totul va începe vineri, la ora 17, cu un cocert de pian, susținut de Andrei Irimia și Joep Beving, compozitor olandez. Momentul artistic va avea loc în Palatul Culturii, dar, nefericit, fără spectatori în sală, ci doar la TV și proiectat pe un ecran LED mare amplasat în Piața Victoriei. De la ora 19, în Piața Unirii, în cadrul „Sărbătorim Deschiderea!” urmează concertele. Vor cânta Adrian Despot, Implant pentru Refuz și K-Lu, dintre artiștii mai cunoscuți, dar și Doctorul Sinteză, Dora Gaitanovici, Dan Byron, plus artista ucraineancă de hip-hop Alyona Alyona. Pe scenă vor cânta și  Duchamp Pilot & Muare Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.

Cocnertul din Unirii va fi încheiat în acordurile DJ-ul german, Fritz Kalkbrenner, prvenit din Berlin și ”tiz” cu primarul orașului. Tot vineri se inaugurează oficial ”Peiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, realizat de spaniolii de la MAIO Architects. Pe instalația metalică deja montată în Piața Victoriei se vor pune plante tot anul. Totul va fi și iluminat ambiental, iar de la 19,30 în 17 februarie, la fața locului va fi mixa DJ Bullu. Concertele vor continua sâmbătă. De la 18,30, la Palatul Culturii va cânta Jay-Jay Johnson, iar în deschiderea sa, va urca pe scenă EMMA, artistă lugojeană. Duminică, Lajko Felix, supranumit ”violonistul diavoulului” va cânta la Filarmonica Banatul, alături de trupa poloneză Volosi, de la 18,390. În deschidere, vor interpreta Irina Sârbu & band.

În weekendul de deschidere vor fi și expoziții cu vernisaje. ”Chronic desire – Sete cornică” va avea loc în mai multe locuri din oraș:  Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, dar și  Palatul Ștefania. De asemenea, expoziția ”Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, va putea fi vizitată la Kunstahalle Bega.  Operele Adinei Pintilie au avut un mare succes la Bienala de la Veneția și vor fi expuse pentru prima dată în România.

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 16, la Universitatea de Vest va avea loc conferința ”Idei care schimbă lumea”, o dezbatere între filozoful german Peter Sloterdijk și scriitorul și regizorul român Andrei Ujică. De asemenea, duminică de la 11, librăria „La Două Bufnișe” va fi gazda dezbaterii ”256 de romane pentru Europa Centrală”, condusă de Adriana Babeți. De asemenea, organizatorii promit 25 de evenimente în cartiere.

Primarul Dominic Fritz e optimist. ”În câteva zile, dăm startul unui an strategic pentru Timișoara și pentru România, în care avem șansa istorică să schimbăm percepții și să demolăm prejudecăți. Să folosim povestea europeană a Timișoarei pentru a crea un nou destin european pentru România și să ne repoziționam ca oraș pe harta Europei. Este startul unui an cu peste 1.000 de evenimente excepționale care începe cu un weekend extraordinar la care îi invit pe toți timișorenii. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria orașului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialități naționale și internaționale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul”, a spus edilul.

Pentur evenimentul de deschidere, Primăria Timișoara a alocat 7,5 milioane de lei, plus alți 800.000 d elei de la Ministerul Culturii. CJT a făcut o ”proprie” deschidere, Festivalul luminii , între 29 decembrie și 2 ianuarie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ