DISTRIBUIȚI

Dominic Fritz vrea în continuare ca în consiliile de administrație ale școlilor municipalitatea să fie reprezentată de cetățeni dornici de implicare. Consilierul local PSD i-a atras atenția că nu este legal, dar edilul spune că nu e o delegare de atribuții și astfel, procesul continua.

Argumentul lui Țoancă este că simplii cetățeni nu pot fi trași la răspundere legal. ”Având în vedere relația dintre director și primar și ținând cont că acesta este ordonatorul de credite al bugetului local, rezultă că persoane străine de instituția primarului nu au legitimitatea necesară pentru a face parte din consiliile de administrație ale școlilor. Între aceste persoane și instituția primarului nu există raporturi prin care să poată fi trase la răspundere, iar încredințarea unui mandat unor terți nu este permisă de prevederile cuprinse în OMEN nr. 4.619/2014, cu modificările și completările ulterioare, fiindcă primarul nu poate delega  atribuțiile legale pe care le are în lipsa unei prevederi exprese în acest sens. Externalizarea calității de membru al consiliului de administrație ar putea avea efecte dăunătoare cu privire la bunul mers al unităților de învățământ din lipsa de expertiză sau de experiență al terților aleși să reprezinte instituția primarului, terți care nu sunt în contact cu reprezentanții primăriei și care nu sunt parte în contract administrativ-financiar pentru a putea verifica îndeplinirea obligațiilor cuprinse în acesta”, a spus Țoancă, în ultima ședințăd e consiliu local.

Fritz spune că o grămadă de oameni capabili au început să aplice la propunerea sa. ”Există peste 80 de aplicații, cele mai multe sunt din sectorul de afaceri, urmate de sectorul educației. 61% au o experiență de epste 10 ani în a colabora în echipă. 30% au experiență managerială de epste 10 ani. Oamenii care se înscriu în acest program sunt oameni experimentați care vor să contribuie la societate. Campania merge până în 21 februarie. Mai e o săptămână în care se poate aplica, apoi candidaturile vor fi analizate de o comisie cu reprezentanți ai societății covile, universități, după o metolodologie dezvoltaă de asociația AVE, care lucrează cu peste 170 de școli și 611 de directori. Asociația vrea să să crească calitatea managementului și mă bucur că ne-au oferit o metodologie de selecție”, a spus Fritz.

Germanul spune că din punctul său de vedere, e legal, mai ales că și Robu a delegat persoane care nu erau din primărie în consilii de administrație ale unor școli. ”Știu că s-au ridicat întrebări despre legalitatea acestui demers. Noi considerăm că este perfect legal. Legea prevede că un primar sau un reprezetant al său poate să facă parte din aceste consilii de administrație. Nu există o interpretare. Cu fiecare persoană va exista un protocol de colaborare. Sunt încrezător că dispozițiile de numire nu vor fi atacate. Este o dispoziție de numire, nu o delegare de atribuții, cum o interpretează unii”, a spus Fritz, care spune că și Primăria Sectorului 2 București procedează la fel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ