DISTRIBUIȚI

Monitorul Oficial a publicat, zilele acestea, informații privind sumele provenite din finanțările private ale partidelor politice în 2014, bani utilizați atât pentru activitatea curentă a formațiunilor politice, cât și, în special, în campaniile electorale. Pe lista celor care au băgat adânc mâna în buzunare, ori în conturile firmelor, pentru a dona la partid, am regăsit nume interesante.

Situația…
…persoanelor juridice care au donat la Partidul Conservator începe cu Iridex Group Import Export SRL și PC Management & Consulting SRL, ambele cu sediul în București. Acestea fac parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri Corneliu Pascu, fost senator PC, contributor constant cu sume de bani, direct sau prin firmele controlate, către Partidul Conservator.
Așa cum am arătat în ediția cu numărul 1 a săptămânalului nostru, dezvăluirile fiind disponibile și pe timisplus.ro, Consiliul Județean Timiș a avut nevoie de 298 de zile de „trudă” pentru atribuirea unui contract de peste 7,28 milioane de lei noi unei firme dintr-un grup controlat de generosul sponsor PSD + PC, Corneliu Pascu. CJ Timiş a atribuit contractul (nr. 16.382 din 22.12.2014, pentru livrarea de recipiente pentru colectarea deşeurilor) către Iridex Group Plastic SRL Voluntari, pentru valoarea de 5.878.948 lei plus TVA, adică mai mult de 72,8 miliarde de lei vechi. În 2014, Iridex Group Import Export SRL și PC Management & Consulting SRL au donat PC 27.000 de lei și, respectiv, 22.000 de lei.

La PSD…
….s-au donat bani cu carul. Pe lista donatorilor i-am regăsit pe consilierul județean Marcel Mihoc – două donații (13.000 de lei). Fostul secretar general al PSD Timiș a fost arestat la finalul anului trecut în dosarul instrumentat de DNA în care este cercetat, în stare de libertate, și Titu Bojin – președintele CJ Timiș. Mihoc este acuzat de 17 infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și 13 infracțiuni de complicitate la aceeași faptă. Moise Sabin, finul senatorului Ilie Sârbu, a donat 10.000 de lei (o singură donație, în 14 octombrie 2014), iar europarlamentarul Maria Grapini a donat 45.000 de lei, în luna mai 2014, și alți 15.000 de lei în luna iunie a aceluiași an. Pe lista donatorilor persoane juridice am regăsit doar SC WBC BOX GUARD SRL, cu o donație de 10.000 de lei.

Pe lista donatorilor PNL…
…am regăsit personaje precum deputatul Horia Cristian – patru donații (total 11.300 de lei), senatorul Ben-Oni Ardelean – șase donații (total 33.200 de lei), europarmentarul Cristian Bușoi – cinci donații (total 242.000 de lei), soția lui Bușoi, Anne Marie Georgiana, cu o donație (100.000 de lei).
Cum nu lipsește martie din post, de pe lista donatorilor PNL nu a lipsit nici primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Acesta a făcut 8 (opt) donații, suma totală fiind 61.990 de lei. Dacă ar fi să raportăm cifra la veniturile anuale ale familiei edilului (233.613 lei în 2013, conform Declarației de avere), putem spune despre contribuția financiară a lui Robu către PNL că a fost una consistentă (un sfert din veniturile familiei sale ducându-se la partid). N-au lipsit dintre donatori nici consilierul județean Liviu Cocean, cu 11 donații (26.350 de lei). Alte nume sonore pe lista donatorilor PNL: Viorel Coifan – 22.700 de lei și Cornel Petroman – 9.800 de lei.
Din Timiș, între firmele care au donat pentru PNL am regăsit Metaltim SA, cu o donație de 10.000 de lei, și Danyflor SRL Șag. La Metaltim SA este acționar Darius Jumanca, miliardarul timișorean cu investiții în diverse domenii (centre comerciale, fabrica de apă Buziaș etc.). Danyflor SRL derulează de ani de zile, cu Primăria Timișoara, pe milioane de euro, activități pe linia contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de management al populaţiei canine, animalelor de companie şi activităţii de ecarisaj. Presa locală a făcut referiri, de-a lungul timpului, la prietenia dintre patronul Danyflor și Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei, actualmente consilier local PNȚCD. (Cătălin DOCEA)

Untitled

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ