DISTRIBUIȚI

Inevitabilul s-a întâmplat și a venit și amenda de 20 de milioane de euro pentru Colterm, care nu a achiziționat la timp certificatele verzi, obligatorii pentru toate societățile de termoficare ce poluează. Dominic Fritz, care se eschiva până azi că poate amenda nu va veni (ceea ce era imposibil), a dat vina pe Alin Nica că Guvernul nu a dat bani primăriei pentru certificate! O explicație penibilă și incoerentă, care dă vina pe o postare de pe Facebook! Între timp, cei din PSD acuză incompetența gestionării Colterm de zeci și zeci de ani.

Deși tocmai a mărit datoria Colterm cu 20 de milioane de euro, iar obligația cumprării certificatelor rămâen valaiblă, Fritz o scladă că el nu vrea să îndatoreze roaul! Vă reamintim că Ruben Lațcău era viceprimarul responsabil cu problema Colterm. În ultima vreme, Lațcău era ocupat să amenințe directori și să dea presa afară de la ședințele de AGA! ”Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gazul, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitate fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment!”, spune Fritz.

Germanul spune că pur și simplu nu a găsit bani pentru plata certificatelor, aspect tergiversat de fosutl primar Nicolae Robu. ”Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment. În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții”, mai punctează Fritz.

Surprinzător, deși primăria a cerut ajutor Guvenrului după data de 30 aprilie (deci amenda oricum ar fi venit, pentru că termenul-limită nu se negocia), Fritz dă vina pe Alin Nica pentru situație! ”Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara”, a mai spune Fritz, cu un tupeu incredibil.

Edilul spune că doar cu bani de la Guvern se mai poate salva Colterm. ”Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic. Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei”, a mai explicat primarul.

În încheiere, Fritz ne asigură că societatea de termoficare va fi salvată. ”În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”, a mai adăugat Fritz.

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, a găsit ocazia eprfectă să acuze conducerile USR și PNL ale primăriei despre dezastrul creat. ”Dezastrul unui oraș condus de dreapta 30 de ani! PSD a avertizat, în repetate rânduri, că gaura neagră a orașului, Colterm, va arunca în faliment administrația publică locală și va priva Timișoara, pentru mulți ani de aici înainte, de investiții și de programe coerente de modernizare! Astăzi, a fost primită oficial amenda de 20 de milioane de euro de la Administrarea Fondului pentru Mediu pentru neachiziționarea a 201.463 de certificate CO2! Se știa de această problemă de luni de zile, însa administrația Fritz a preferat să se joace de-a interzicerea hrănitului de porumbei, căței și pisici, decât să rezolve o problemă majoră care risca să lase un întreg municipiu fără căldură și apă caldă! De asemenea, viceprimarul Ruben Lațcău – pe care dacă îl trezești la ora 3 dimineața îți răspunde la orice întrebare despre Colterm – este direct responsabil de neconvocarea AGA a Colterm, de 2 luni de zile, pentru a se găsi o soluție financiară pentru cumpărarea acestor certificate până în data de 30 aprilie!”, spune Simonis.

În ani trecuți, Robu a cumpărat certificatele verzi și pe ultima sută de metri, pentur a evita amenda. Chiar și așa, sub mandatul său, Colterm nu s-a redresat, ba dimpotrivă, s-a tot îndatorat, aspect surprins și de Simonis. ”De cealaltă parte, PNL a promis sprijin guvernamental pentru societatea de termoficare din Timișoara, care încă se lasă așteptat. Și PNL este direct vinovat de dezastrul de la Colterm, în condițiile în care, în cei opt ani de administrație liberală, această societate a fost transformată într-un fief liberal al furtului banului public și al căpușării totale de către persoane sau firme de casă”, punctează social-democratul.

Radu Țoancă (PSD) și Roxana Iliescu (PRO România) au cerut convocarea AGA, care se va întruni joi. Aici, se vor solicita demisii. ”A fost nevoie de demersul a doi consilieri locali din opoziție pentru întrunirea AGA, în al 12-lea ceas, în data de 27 mai a.c.! PSD va solicita demisia CA și a întregii conduceri Colterm și demararea de investigații penale pentru stabilirea tuturor vinovaților din ultimii ani, care au prejudiciat bugetul Timișoarei cu sute de milioane de euro, indiferent de numele acestora și de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă la Colterm sau în administrația publică locală!”, mai precizează Simonis.

LĂSAȚI UN MESAJ