DISTRIBUIȚI

În anul capitalei europene a culturii, dșei au fost deja seri de toamnă, a avut loc The Night Art Festival. Cu acest prilej, pe clădirea abandonată a Florei au apărut cearșafuri albe, cu un aspect interesant noaptea, dar total inestetice pe timp de zi.

O mare parte a festivalului a avut loc în cartierul Iosefin, unde s-au montat multe instalații luminoase. În mod oportun, căci zona e, de mulți, moartă total seara, nu doar pe timpul lăsării întunericului. S-a redeschis icnlusiv fostul cinema Arta, la care Teatrul Maghiar începuse lucrările de renovare pentru a-și face o nouă sală de spectacole, dar care au fost blocate de procese. Au fost expuse lucrări ale unor artiști din țări ca Germania, Olanda, Slovacia, Franța sau România, în locații precum Piața Mocioni, Palatul Apelor, Podul de Fier, Parcul Alpinet sau malul Begăi. În ficare seară s-au făcut tuturir ghidate, pentru a descoperi Timișoara și la alte ore.

Seria a inclus și Night Gigs, evenimente unde luai biletul și aveai apoi o surpriză. Au fost evenimente la Palatul Ștefania, dar și concerte într-un apartament din Timișoara. Au cântat Fără Zahăr, Adi Despot & Cezar Popescu, Radu Almășan (Bosquito), Beck Corlan și a sa trupă, Amalia Gaiță, Florin Ciotlăuș, regizorul Tudor Giurgiu, arhitectul Șerban Țigănaș sau actorul Dragoș Pop. De asemenea, s-a jucat și teatru în autobuz, bineînțeles, tot în ture făcute noaptea. La Flora totul a fost ”reamenajat” și a existat și expoziția foto a lui Sven Marquardt.

Evenimentul a fost la prima ediție. ”Am reușit să scoatem din casă oameni care poate nu ar fi ieșit. Am fost în zone în care alte evenimente nici nu au încercat să ajungă. Ne-am asumat, deși suntem de la distanță, niște reactivări de repere culturale pe care timișorenii nu le-au crezut posibile și, cu toate astea, am reușit să le facem. Noi venim, arătăm dramul nostru de inconștiență și curaj, arătăm că nu e greu să visezi și să pui în aplicare idei îndrăznețe, însă mai departe efortul ar trebui să se regăsească în dorința organizatorilor locali de a face și lucruri care nu se înscriu în paleta obișnuinței”, explică Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

Nu în ultimul rând, la Timișoara a venit și primarul nopți din Amsterdam, Freek Wallagh.

LĂSAȚI UN MESAJ