Timișorenii au ocazia să se delecteze miercuri seara, de când vremea se va strica oricum, cu un documentar inedit ”Bisericile de lemn din România”. În film nu apar și edificiile din Banat, cele mai multe în Țara Făgetului, astfel că avem ocazia să descoperim povești noi, dacă pe cele de aici le cunoaștem.

Filmul nu este unul care se concentrează pe ritulul religios, ci pe istoria clădirilor, meșteșugurile implicate în realizarea lor, tehnicile de construcție cu lemn, decorațiunile interioare și exterioare. Regizorul Cristian Vasilescu prezintă și cadrul natural, dar și comunitățile, majoritatea mici sate. Concret, se vor prezenta bisericile de lemn din Curechiu (județul Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784. Biserica de lemn Trei Ierarhi, din Troaș, comuna Săvârșin (județul Arad), Biserica de lemn din Lunca Moților (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, judetul Hunedoara, dar si alte biserici de lemn din zona Olteniei de sub deal.

Filmul începe la ora 20, iar după proiecție, urmează o discuție pentru public cu producătoarea Cristina Iordache,  Simion Giurca, director executiv al Asociației pentru Promovarea Timișoarei, arhitectul Vladimir Obradovici și arhitecta Amalia Ignuță, din cadrul Asociației Biserici Înlemnite. De aici se pot procura biletele. Costă 20 de lei la preț întreg, sau 15 lei pentru elevi, studenți sau pensionari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ