În urmă cu fix doi ani, Europa avea ultima sa zi de pace, înainte ca tancurile rusești să invadeze Ucraina. La împlinirea a doi ani de conflict oribil, Deputatul USR Nicu Fălcoi e convins că Rusia nu ar dori să se oprească la țara vecină, ci nu șia uitat tendințele sale imperialiste istorice.

Fălcoi este vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO și membru al Delegației Parlamentului României la AP NATO. De luni până miercuri, parlamenntarul a participat la o reuniune comună a Comisiei pentru apărare şi securitate, Comisiei pentru economie şi securitate şi Comisiei politice a Adunării Parlamentare NATO. El semnealează pericolul și pentru alte țări. ”Aliații sunt în acest moment angrenați în cel mai masiv proiect de ajutor militar conceput vreodată pentru o țară parteneră. Acest război de agresiune a dus la o regândire a întregii strategii a Alianței Nord Atlantice pentru a face față unei amenințări rusești care nu se oprește la graniță. Războiul din Ucraina ne-a demonstrat și ne demonstrează nu doar intențiile Rusiei de a reface fostul imperiu sovietic, ci și interesul Moscovei de a-și extinde sfera de influență în țări partenere și aliate”, a precizat Fălcoi.

Deputatul USR spune că Ucraina trebuie sprijiită mai mult pentru a-și recuceri teritoriile pierdut. ”Ajutorul dat Ucrainei în acești doi ani este, de fapt, un ajutor dat securității europene. Faptul că Ucraina a primit ajutoare militare din partea Grupului de contact a contat enorm în a da o replică militară și mai ales în a demonstra că armata rusă nu este invincibilă. Solidaritatea aliată cu Ucraina a arătat că se poate rezista în fața unei agresiuni militare rusești și că acțiunea colectivă va găsi modalități concrete de a gestiona un conflict cu o putere militară. Iar inițierea procesului de semnare a acordurilor de cooperare în domeniul securității dintre Ucraina și țările aliate este o etapă care va accelera mult sprijinul pentru ca Ucraina să își poată reîntregi teritoriul”, mai spune parlamentarul.

Useristul e convins că UE va sprijini în continuare Ucraina și va susține acest lucru la Summitul de la Washington, din vară. ”Nivelul dezbaterilor de la Bruxelles, interesul parlamentarilor și rezultatele foarte bune din dialogul cu înalții responsabili NATO mă îndreptățesc să spun că Alianța va fi pregătită pentru anii ce vin și că va reprezenta cel mai important pilon de securitate și stabilitate în zona euroatlantică”, a conchis Fălcoi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ