Dominic Fritz a fost găsit într-o situație de conflict de interese de către Agenția Națională de integritate pentru că a semnat un referat pentru un PUZ realizat de consilierul local USR Răzvan Negrișanu, care i-a sponsorizat campania electorală din 2020. Edilul spune că totul e o regie contra sa.

Fritz spune că oricum, Negrișanu doar a făcut documentația pentru firma ce ridică proiectul rezidențial Park Plaza, blocuri ce urmează să fie ridicate în zona fostei tipografii. ”ANI a emis un raport abuziv, cusut cu ață albă, în care încearcă să prezinte o situație de conflict de interese amdinistrati, care nu este acoperit de fapte. E un pic ca la Radio Erevna. Ei spun că am elaborat un act administrativ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani. Doar că nu am elaborat acest act, nu am fost beneficiarul și nici măcar nu mi-a împrumutat mie bani. S-a elaborat un PUZ în Primăria Timișoara înainte să ajung primar. Acest PUZ a fost elaborat de un arhitect, care nu este beneficiarul PUZ-ului. Aceasta este informațai cea mai importantă, se vede și în HCL. Beneficiarul, cel care construiește. nu este arhitectul. Acest arhitect are clienți, asta face, elaborează PUZ-uri”, spune Fritz.

Primarul spune că Robu semnase oricum anterior un referat de aprobare pentru proeictul de HCL supus la vot de Consiliul Local Timișoara dina ctuala formulă, după ce și Fritz preluase mandatul. ”Acest PUZ a  fost elaborat și avizat în primărie înainte să ajung primar. În 15 octombrie, primarul de atunci, Nicolae Robu, a semnat referatul de înainte spre consiliul local a acestui PUZ. Pentru că nu a mai intrat într-o ședință locală (n.r. până la preluarea mandatului de către Fritz), colegii, în 2 noiembrie, la două-trei zile după ce am ajuns primar m-au rugat să resemenez acest referat de aprobare semnat deja de Nicolae Robu. Eu bineînțeles că l-am semnat fără să mai schimb niciun fel de virgulă. În referat există referință la acest referat de când eu nici măcar nu eram primar”, declară primarul.

Fritz spune că a exista o corespondență cu ANI pe această temă. ”Împrumutul de campanie de 25.000 de lei nu era pentru mine, ci pentru campania de primarie. Acești bani au fost restituiți de către AEP și nu s-au scurs bani prin buzunarele mele, este doar în paranteză. ANI știe de toate aceste fapte. Avocatul care mă reprezintă este profesorul Ovidiu Podaru de la universitatea din Cluj, cel mai important expert în drept administrativ. Avocatul a făcut un punct de vedere pentru ANI. Pentru că faptele sunt atât de clare, așteptarea ar fi fost ca ANI să nu ajungă la acest raport. Văd că totuși l-au făcut și asta e pentru mine un semn de rea-credință. Nu există această faptă, eu în orice moment am acționat corect și fără niciun fel de conflict de interese”, se apară edilul.

Fritz e convins că nu va pierde al doilea mandat pentru această speță. ”Bineînțeles că voi ataca acest raport în instanță. Ca fapt divers, raportul încă nu a ajuns la mine. Eu doar din presă și comunicat am aflat de acest raport. Îl vom ataca și cu adevărul și faptele și adevărul de partea noastrea noastră, eu nu am niciun dubiu că voi câștiga. Nu pot decât să speculez că există o pervetire a acestor legi de incompatibilitate și integritate, pentru că spețele mari de corupție evidentă rămân în văzul tuturor, neurmărite. Energia administrativă a acestor agenții se focusează pe niște cazuri care este evident pentru toată lumea că sunt trase de păr. Dacă urmărim cum se face numire șefilor acestor agenții de stat, gândul că aceste dosare au și scopuri politice nu este departe”, mai precizează Dominic Fritz.

Edilul ce vrea cetățenia română și-a derulat alte amenințări primite, deșie  greu de crezut că țiganii i-au pus asta la cale. ”Cred că există un interes să am eu această pată, să avem cât mai mulți această pată. Eu doar îmi amintesc ce mi-a spus domnul cu care ne-am certat îninte de alegeri, când am eliberat strada Cezar, mi-a spus că sunt unii mai mari ca mine la București și o să văd eu ce o să pățesc. Dacă aș fi știut dedesubturile acestui PUZ poate aș fi așteptat, m-aș fi consultat. Un detaliu interesant este că atunci nici nu aveam viceprimar la care aș fi putut să deleg semnătura. Dacă aș fi știut toate aceste desesubturi probabil aș fi așteptat să am un viceprimar, chiar dacă asta întârzie PUZ-ul, și el să semneze. Deși avocatul îmi spune că primul referat semnat de mine nu are nicio valoare”, mai compeletează edilul.

Fritz spune că nu se gândește neapărat că din primărie i s-a întins o cursă, dar nici nu a negat vehement. ”Nu vreau să ajung în această zonă. Eu un pic recunosc că zâmbesc, pentru că mi-au spus unii «domn primarr fiți atent, ce semnați în primele 100 de zile, acolo trebuie să fiți foarte atent». În a doua su a treia zi iată că am semnat un act. ANI se concentrează pe niște spețe de integritate foarte mici, dar cu consecințe deosebit de grave, pentru că ANI cere să mi se înceteze mandatul de primar. Dacă aș fi fost funcționar public ar fi cerut ca o lună de zile să am 5% reducere din salariu. La acest raport probail s-a lucrat de câteva luni. Faptul că toată tema aceasta nu s-a avansat în 2021, ci a aproape patru ani după ce am semnat arată că cineva a ținut acest dosărel într-un sertar”, mai spune edilul.

Întrebat dacă știe cine l-a reclamat, Fritz nu a menționat pe cineva. ”Știu că a existat o sesizare, dar nu știu acum din partea cui a venit”, conchide edilul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ