USR a început să muncească pentru a crește procentajele candidatului Dominic Fritz în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei. Germanul stabilit de mulți ani în Timișoara și-a prezentat viziunea pentru cum ar trebui să arate orașul de pe Bega în anul 2030 în cadrul unui eveniment în care nu au lipsit atacurile, chiar dacă nu foarte dure, la adresa actualului primar, Nicolae Robu.

Dominic Fritz s-a prezentat din nou în fața celor veniți la evenimentul „Timișoara 2030 – o viziune strategică pentru capitala Banatului”. Germanul a spus că s-a născut într-un sat din Munții Pădurea Neagră, și s-a raportat și la unul dintre primarii emblematici ai Timișoarei, Carol Telbisz, care a preluat frâiele orașului din 1885. ”Există voci care spun că Fritz nu are idei concrete, ca cei din USR sunt plini de idealuri și generalități. Cred că Timișoara are nevoie de o viziune pe termen lung, pentru că actuala treabă de mântuială și lipsa de imaginație în actuala administrație ne dură șansa unui viitor frumos și concret. Noi nu vrem să schimbăm politicienii, ci vrem să schimbăm regulile jocului”, a spus Dominic Fritz.

Candidatul USR la primărie are o campanie construită pe trei principii majore. Primul este că Timișoara este un oraș al cartierelor, iar autoritățile trebuie să investească și în zonele mărginașe ale urbei, iar orașul trebuie gândit oarecum ”federalizat”, cu o identitate proprie mai accentuată a fiecărei zone. Fritz va pune accent și pe faptul că Timișoara este un oraș metropolitan, și spune că este imperios necesar să existe trenuri regionale prin care să se poată ajunge în satele din jurul orașului și chiar la Lugoj. Al treilea principiu este că Timișoara este un oraș european, iar neamțul a povestit că abia când s-a muta în Timișoara a simțit spiritul acestui continent. Un obiectiv asumat este dublarea fondurilor europene atrase în capitala Banatului.

Pe lângă cele trei principii, Dominic Fritz mai are cinci direcții strategice pentru oraș, dacă va fi ales primar. În primul rând, candidatul USR își propune să deschidă și să digitalizeze administrația publică din oraș. Printre criticile aduse actualei administrații, Fritz a punctat că primăria condusă de Robu nu are o listă a patrimoniului public. A doua direcție se referă la afirmarea tradiției Timișoarei prin inovare și creativitate. Candidatul la primar spune că pentru asta trebuie implicată mediul universitar, mediul economic privat și sectorul cultural. ”Timișoara trebuie să devină cel mai important centru universitar din România în afara Bucureștiului. Acum suntem pe locul 4!”, a spus Fritz, în aplauzele asistenței. Germanul propune o idee mai veche, a realizării unui consorțiu universitar la Timișoara.

La fel cum a marșat partidul USR până acum, și Fritz militează pentru conectarea oamenilor cu un sistem modern de mobilitate urbană. Germanul spune că nu mai trebuie lărgite străzi pentru a decongestiona traficul și în 10 ani, 40% dintre drumurile timișorenilor ar trebui făcute cu transportul în comun. ”Domnule primar, vă rog, nu faceți greșeala făcută de orașele din Occident acum 40-50 de ani”, a spus Fritz, cu referire la faptul că lărgirea străzilor nu va face decât să încurajeze mersul cu mașina. A patra direcție se referă la curățarea și înverzirea Timișoarei. Fritz a punctat că nu concepe ca în continuare, Colterm să rămână o gaură neagră pentru oraș.

A cincea direcție este ca orașul să fie și pentru copii și seniori, cu spitale bune și grădinițe mai multe, alături de căminele de bătrâni, concept-pilot în Occident. De asemena, Fritz a spus că ruina de pe Calea Torontalului, care nu a devenit nici Spital Municipal, nici Institut de Oncologie, este o rușine și o vină a clasei politice românești. ”Nu suntem naivi. Naivi sunt cei care mai pot aștepta ceva de la o clasă politică ce măcar face ceva”, a precizat Fritz, cu referire la faptul că votanții lui Nicolae Robu spun că deși a luat și decizii proaste pentru oraș, a făcut și ceva bun.

Evenimentul a fost deschis de Marcel Tolcea, profesor universitar de jurnalism și fost director al Muzeului de Artă. Cel care a șlefuit generații întregi de jurnaliști a precizat că Dominic Fritz ”are vârsta afectivă potrivită pentru a se îndrăgosti de Timișoara”. Alți invitați, care au urcat pe scenă la final, pentru un schimb de idei, au fost Claudia Popovici, vicepreședinte al Consiliului consultativ de cartier Plopi-Kuncz, jurnalista Brândușa Armanca, antrenorul Val Mureșan, Rudolf Graf, fost vicepreședinte al Ordinul Arhitecților România, și Ruben Lațcău, vicepreședinte USR Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ