DISTRIBUIȚI

După ce mai multe cadre medicale și pacienți de la Maternitatea Odobescu au fost confirmate cu coronavirus, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Județeană Timiș au început o anchetă epidemiologică, în paralel cu o cercetare a Parchetului. Joi, 9 aprilie, DSPJ Timiș anunță că a dispus un set noi de măsuri. Deocamdată, pentru cei zece nou-născuți pozitivi din mame cu test negativ, se mai așteaptă unele retestări.

De al începutul săptămânii, după ce s-au confirmat 25 de cazuri pozitive la cadre medicale și femei internate, DSP Timiș a dispus o primă serie de măsuri. Maternitatea Odobescu a fost împărțită în două zone, iar personalul medical din fiecare zonă a primit un standard obligatoriu de echipament de protecție, care trebuie purtat pe tot parcursul programului. Numărul de internări a fost redus, în principal pentru urgențe, unde se încadrează și gravidele ce vin în travaliu. De asemenea, s-au căutat variante alternative pentru a duce gravidele și în alte spitale din Timiș. De joi, intră în vigoare un set extins de măsuri.

Gravidele care vin în travaliu la Maternitatea Odobescu vor fi testate după naștere, dar absolut toate femeile care intră în clădire vor fi supus testării. ”Pentru a elimina orice risc, s-a pus în discuție testarea persoanelor care se adresează unităților sanitare, cu accent asupra gravidelor. În cazul urgențelor (gravide în travaliu), având în vedere că timpul foarte scurt de intervenție nu ar permite efectuarea unei testări, nici anamneza riguroasă și examenul obiectiv, acestea pot să fie direcționate către un spital care tratează infecțiile cu noul coronavirus SARS-CoV-2 sau chiar să rămână internate în instituția medicală de primă adresare”, se arată într-un comunicat de presă al DSPJ Timiș.

Primarul Robu a anunțat că din cei zece copii cu teste pozitive, făcută după patru sau cinci zile de la data recoltării, 1 aprilie, șapte le au negative. ”10 bebeluși născuți din mame fără Coronavirus au ieșit pozitivi la analize. Faptul fiind neobișnuit, la nivel central s-a decis refacerea testării. Ei bine, pt 7 dintre cei 10 bebeluși, rezultatele sunt cunoscute: TOȚI 7 SUNT NEGATIVI!”, a postat primarul. O parte dintre copii erau cu mame din alte județe, venite să nască la Timișoara, iar testele vor fi refăcute în județele de domiciliu al mamelor. ”În același timp, au fost contactate și direcțiile de sănătate publică pe raza cărora au fost externați unii dintre nou-născuții depistați pozitiv în cadrul Maternității Odobescu, în vederea monitorizării și retestării acestora, având în vedere faptul că retestarea realizată în Timișoara, pentru alți nou-născuți, aflați în același context medical inițial, a permis observarea unui rezultat fals-pozitiv în prima testare”, spune DSP Timiș.

Modul de lucru la Maternitatea Odobescu e verificat de inspectorii din cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică. DSPJ Timiș spune că face anchete epidemiologice pentru toate cazurile confirmate pozitiv de coronavirus în județ. Toate persoanele carantinate primesc la finalul celor 14 zile avize epidemiologice de la DSP. Cei aflați în autoizolare la domiciliu sunt luați toți în evidență, iar instituția subliniază că se continua recoltarea de probe pentru toți care devin simptomatici.

Instituția face controale și în ceea ce privește carantinații și autoizolații, dar și spațiile de cazare pentru medici. ”În paralel, se continuă acțiunea de verificare din punct de vedere igienico-sanitar a spațiilor de cazare destinate persoanelor carantinate sau destinate odihnei personalului medical, din cadrul unităților sanitare care tratează pacienți pozitivi sau suspecți. Similar, au fost supuse controlului și societățile care oferă în sistem catering hrana persoanelor carantinate. În conformitate cu prevederile legislative actuale, operațiunile de dezinfecție în spațiile de carantină sunt coordonate, astfel încât, la finalul unei serii de 14 zile, se asigură dezinfecția completă, efectuată de către operatori autorizați în acest scop și cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății”, se menționează în același comunicat.

De asemenea, DSP face angajări. ”Activitatea curentă a DSPJ Timiș se desfășoară în continuare cu eforturi susținute din partea personalului, cu un efectiv deocamdată insuficient în raport cu cerințele specifice ale acestei perioade, solicitările venite către această instituție crescând exponențial ca volum și intensitate, conducând la suprasolicitarea personalului. Ca urmare, au fost inițiate demersuri pentru suplimentarea personalului, având în vedere natura complexă a acțiunilor preventive ce intră în obligația acestei instituții, în vederea asigurării și protejării sănătății publice”, se mai arată în comunicatul de presă DSPJ Timiș.

În Timișoara, maternitatea Bega rămâne spital pentru femeile gravide confirmate cu coronavirus și pentru cele suspecte.

LĂSAȚI UN MESAJ